hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba

Ksenija Markov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Frece
Domagoj Čvek
Frane Delaš

Puni tekst: hrvatski, pdf (861 KB) str. 225-231 preuzimanja: 2.799* citiraj
APA 6th Edition
Markov, K., Frece, J., Čvek, D. i Delaš, F. (2009). Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba. Mljekarstvo, 59 (3), 225-231. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40514
MLA 8th Edition
Markov, Ksenija, et al. "Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba." Mljekarstvo, vol. 59, br. 3, 2009, str. 225-231. https://hrcak.srce.hr/40514. Citirano 19.11.2019.
Chicago 17th Edition
Markov, Ksenija, Jadranka Frece, Domagoj Čvek i Frane Delaš. "Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba." Mljekarstvo 59, br. 3 (2009): 225-231. https://hrcak.srce.hr/40514
Harvard
Markov, K., et al. (2009). 'Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba', Mljekarstvo, 59(3), str. 225-231. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40514 (Datum pristupa: 19.11.2019.)
Vancouver
Markov K, Frece J, Čvek D, Delaš F. Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 19.11.2019.];59(3):225-231. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40514
IEEE
K. Markov, J. Frece, D. Čvek i F. Delaš, "Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba", Mljekarstvo, vol.59, br. 3, str. 225-231, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40514. [Citirano: 19.11.2019.]

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti udovoljavaju li svježi sir i vrhnje koji se proizvode na tradicionalan način u kućanstvu i slobodno prodaju na zagrebačkim tržnicama mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94, 20/01, 40/01). Posebna pažnja posvećena je istraživanju prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u navedenim namirnicama, zbog njezine izrazite opasnosti po ljudsko zdravlje. Od ukupno 120 istraživanih uzoraka mliječnih proizvoda, većina - 64 (53 %) bila je kontaminirana patogenim mikroorganizmima, od čega 16 % otpada na svježi sir a 37 % na uzorke vrhnja. Čak 39 uzoraka sira i 50 uzoraka vrhnja nije udovoljilo uvjetima propisanim pravilnikom, primarno zbog kontaminacije kvascima i plijesnima. Od 10 uzoraka sira i vrhnja u kojima je dokazana L. monocytogenes klasičnim mikrobiološkim metodama, PCR-metodom u samo jednom uzorku potvrđena je L. monocytogenes, i to uzorku vrhnja.

Ključne riječi
Listeria monocytogenes; patogeni mikroorganizmi; PCR-metoda; svježi sir; vrhnje od sirovog mlijeka

Hrčak ID: 40514

URI
https://hrcak.srce.hr/40514

[engleski]

Posjeta: 3.544 *