hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.59 No.3 Rujan 2009.

Stručni rad

Određivanje točke ledišta mlijeka infracrvenom spektrometrijom i termistor krioskopskom metodom

Nataša Pintić Pukec ; Hrvatska poljoprivredna agencija, Ilica 101, Zagreb
Franjo Poljak
Ana Dakić
Danijela Stručić
Davorka Blažek
Vinko Pintić

Puni tekst: hrvatski, pdf (418 KB) str. 232-236 preuzimanja: 910* citiraj
APA 6th Edition
Pintić Pukec, N., Poljak, F., Dakić, A., Stručić, D., Blažek, D. i Pintić, V. (2009). Određivanje točke ledišta mlijeka infracrvenom spektrometrijom i termistor krioskopskom metodom. Mljekarstvo, 59 (3), 232-236. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40517
MLA 8th Edition
Pintić Pukec, Nataša, et al. "Određivanje točke ledišta mlijeka infracrvenom spektrometrijom i termistor krioskopskom metodom." Mljekarstvo, vol. 59, br. 3, 2009, str. 232-236. https://hrcak.srce.hr/40517. Citirano 19.06.2018.
Chicago 17th Edition
Pintić Pukec, Nataša, Franjo Poljak, Ana Dakić, Danijela Stručić, Davorka Blažek i Vinko Pintić. "Određivanje točke ledišta mlijeka infracrvenom spektrometrijom i termistor krioskopskom metodom." Mljekarstvo 59, br. 3 (2009): 232-236. https://hrcak.srce.hr/40517

Sažetak
Provedeno je određivanje točke ledišta kravljeg mlijeka dvjema metodama, u istim uzorcima mlijeka. Svrha istraživanja bila je istražiti mogućnost primjene metode infracrvene spektrometrije uspoređujući vrijednosti točke ledišta mlijeka na instrumentu MilkoScan FT 6000 s vrijednostima utvrđenim referentnom, termistor krioskopskom metodom na instrumentu Cryoscope 4C3. Tijekom četiri mjeseca analizirano je ukupno 320 uzoraka mlijeka. Jednom tjedno uzimani su uzorci mlijeka na sabiralištima mlijeka od 20-ak proizvođača. Točka ledišta određivana je objema metodama u triplikatu. Istraživanjem su utvrđene više vrijednosti točke ledišta mlijeka dobivene referentnom, u usporedbi s metodom infracrvene spektrometrije. Utvrđena je prosječna razlika odstupanja rezultata analiza dobivenih infracvenom spektrometrijom i referentnom metodom, od 1,31 do 5,28 m°C. U prosjeku razlika je iznosila 3,145 m°C. Razlike između izračunatih srednjih vrijednosti ponovljivosti (sr) referentne metode (0,194 %) i metode infracrvene spektrometrije (0,193 %) bile su zanemarive. Između srednjih vrijednosti dobivenih rezultata analiza različitim istraživanim metodama nije utvrđena statistički značajna razlika (P>0,05; P>0,01), a dobiveni rezultati istraživanja upućuju na zaključak da se metoda infracrvene spektrometrije može koristiti u svrhu utvrđivanja patvorenja mlijeka kao metoda odabira (screening metoda). Na temelju dobivenih rezultata istraživanja predlaže se primjena metode infracrvene spektrometrije u određivanju točke ledišta jer je brža i može se provesti postojećom opremom koja služi za određivanje i drugih parametara kvalitete mlijeka, npr. na instrumentu MilkoScan FT 6000.

Ključne riječi
mlijeko; točka ledišta; infracrvena spektrometrija; termistor krioskopska metoda

Hrčak ID: 40517

URI
https://hrcak.srce.hr/40517

[engleski]

Posjeta: 1.599 *