hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.59 No.3 Rujan 2009.

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne

Mladen Knežević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Vranić
Krešimir Bošnjak
Josip Leto
Goran Perčulija
Hrvoje Kutnjak
Ivana Matić

Puni tekst: hrvatski, pdf (281 KB) str. 237-243 preuzimanja: 480* citiraj
APA 6th Edition
Knežević, M., Vranić, M., Bošnjak, K., Leto, J., Perčulija, G., Kutnjak, H. i Matić, I. (2009). Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne. Mljekarstvo, 59 (3), 237-243. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40520
MLA 8th Edition
Knežević, Mladen, et al. "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne." Mljekarstvo, vol. 59, br. 3, 2009, str. 237-243. https://hrcak.srce.hr/40520. Citirano 17.08.2018.
Chicago 17th Edition
Knežević, Mladen, Marina Vranić, Krešimir Bošnjak, Josip Leto, Goran Perčulija, Hrvoje Kutnjak i Ivana Matić. "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne." Mljekarstvo 59, br. 3 (2009): 237-243. https://hrcak.srce.hr/40520
Harvard
Knežević, M., et al. (2009). 'Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne', Mljekarstvo, 59(3), str. 237-243. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40520 (Datum pristupa: 17.08.2018.)
Vancouver
Knežević M, Vranić M, Bošnjak K, Leto J, Perčulija G, Kutnjak H i sur. Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne. Mljekarstvo [Internet]. 05.09.2009. [pristupljeno 17.08.2018.];59(3):237-243. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40520
IEEE
M. Knežević, et al., "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne", Mljekarstvo, vol.59, br. 3, str. 237-243, Kolovoz 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40520. [Citirano: 17.08.2018.]
Puni tekst: engleski, pdf (310 KB) str. 237-243 preuzimanja: 417* citiraj
APA 6th Edition
Knežević, M., Vranić, M., Bošnjak, K., Leto, J., Perčulija, G., Kutnjak, H. i Matić, I. (2009). Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage. Mljekarstvo, 59 (3), 237-243. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40520
MLA 8th Edition
Knežević, Mladen, et al. "Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage." Mljekarstvo, vol. 59, br. 3, 2009, str. 237-243. https://hrcak.srce.hr/40520. Citirano 17.08.2018.
Chicago 17th Edition
Knežević, Mladen, Marina Vranić, Krešimir Bošnjak, Josip Leto, Goran Perčulija, Hrvoje Kutnjak i Ivana Matić. "Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage." Mljekarstvo 59, br. 3 (2009): 237-243. https://hrcak.srce.hr/40520
Harvard
Knežević, M., et al. (2009). 'Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage', Mljekarstvo, 59(3), str. 237-243. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40520 (Datum pristupa: 17.08.2018.)
Vancouver
Knežević M, Vranić M, Bošnjak K, Leto J, Perčulija G, Kutnjak H i sur. Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage. Mljekarstvo [Internet]. 05.09.2009. [pristupljeno 17.08.2018.];59(3):237-243. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40520
IEEE
M. Knežević, et al., "Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage", Mljekarstvo, vol.59, br. 3, str. 237-243, Kolovoz 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40520. [Citirano: 17.08.2018.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka aditiva “Sill All” na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže od lucerne. Lucerna je silirana u fenološkoj fazi cvatnje oko 40 % biljaka u bale ovijene plastičnom folijom bez dodatka aditiva ili s dodatkom aditiva u količini od 2 L t-1 biljne mase. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između lucerne silirane bez aditiva i lucerne silirane s dodatkom aditiva u udjelu suhe tvari (ST) (632 g i 631 g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 921 g organske tvari (OT) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno više (P<0,001) u odnosu na lucernu siliranu s dodatkom aditiva (902 g OT kg-1 ST). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 141 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno više (P<0,001) u odnosu na lucernu siliranu s aditivom (139 g SP kg-1 ST). Lucerna silirana s aditivom sadržavala je statistički značajno manje kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0,001) u odnosu na lucernu siliranu bez aditiva (445 g kg-1 ST i 456 g kg-1 ST, respektivno) i nižu pHvrijednost (P<0.001) (5,29 i 5,56 respektivno). Nisu utvrđene statistički značajne razlike između ispitivanih hranidbenih tretmana u ad libitum konzumaciji svježeg obroka, ST obroka, u mjerenim parametrima probavljivosti, niti u balansu N. Zaključeno je da je u ovom istraživanju dodatak aditiva sjenaži lucerne doveo do značajnih promjena kemijskog sastava, ali
promjene kemijskog sastava nisu utjecale na mjerene biološke parametre (ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika).

Ključne riječi
sjenaža lucerne; aditiv; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost; balans N

Hrčak ID: 40520

URI
https://hrcak.srce.hr/40520

[engleski]

Posjeta: 1.248 *