hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne

Mladen Knežević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Vranić
Krešimir Bošnjak
Josip Leto
Goran Perčulija
Hrvoje Kutnjak
Ivana Matić

Fulltext: croatian, pdf (281 KB) pages 237-243 downloads: 532* cite
APA 6th Edition
Knežević, M., Vranić, M., Bošnjak, K., Leto, J., Perčulija, G., Kutnjak, H. & Matić, I. (2009). Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne. Mljekarstvo, 59 (3), 237-243. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/40520
MLA 8th Edition
Knežević, Mladen, et al. "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne." Mljekarstvo, vol. 59, no. 3, 2009, pp. 237-243. https://hrcak.srce.hr/40520. Accessed 8 Dec. 2019.
Chicago 17th Edition
Knežević, Mladen, Marina Vranić, Krešimir Bošnjak, Josip Leto, Goran Perčulija, Hrvoje Kutnjak and Ivana Matić. "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne." Mljekarstvo 59, no. 3 (2009): 237-243. https://hrcak.srce.hr/40520
Harvard
Knežević, M., et al. (2009). 'Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne', Mljekarstvo, 59(3), pp. 237-243. Available at: https://hrcak.srce.hr/40520 (Accessed 08 December 2019)
Vancouver
Knežević M, Vranić M, Bošnjak K, Leto J, Perčulija G, Kutnjak H, et al. Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [cited 2019 December 08];59(3):237-243. Available from: https://hrcak.srce.hr/40520
IEEE
M. Knežević, et al., "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne", Mljekarstvo, vol.59, no. 3, pp. 237-243, 2009. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/40520. [Accessed: 08 December 2019]
Fulltext: english, pdf (310 KB) pages 237-243 downloads: 495* cite
APA 6th Edition
Knežević, M., Vranić, M., Bošnjak, K., Leto, J., Perčulija, G., Kutnjak, H. & Matić, I. (2009). Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage. Mljekarstvo, 59 (3), 237-243. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/40520
MLA 8th Edition
Knežević, Mladen, et al. "Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage." Mljekarstvo, vol. 59, no. 3, 2009, pp. 237-243. https://hrcak.srce.hr/40520. Accessed 8 Dec. 2019.
Chicago 17th Edition
Knežević, Mladen, Marina Vranić, Krešimir Bošnjak, Josip Leto, Goran Perčulija, Hrvoje Kutnjak and Ivana Matić. "Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage." Mljekarstvo 59, no. 3 (2009): 237-243. https://hrcak.srce.hr/40520
Harvard
Knežević, M., et al. (2009). 'Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage', Mljekarstvo, 59(3), pp. 237-243. Available at: https://hrcak.srce.hr/40520 (Accessed 08 December 2019)
Vancouver
Knežević M, Vranić M, Bošnjak K, Leto J, Perčulija G, Kutnjak H, et al. Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [cited 2019 December 08];59(3):237-243. Available from: https://hrcak.srce.hr/40520
IEEE
M. Knežević, et al., "Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage", Mljekarstvo, vol.59, no. 3, pp. 237-243, 2009. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/40520. [Accessed: 08 December 2019]

Abstracts
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka aditiva “Sill All” na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže od lucerne. Lucerna je silirana u fenološkoj fazi cvatnje oko 40 % biljaka u bale ovijene plastičnom folijom bez dodatka aditiva ili s dodatkom aditiva u količini od 2 L t-1 biljne mase. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između lucerne silirane bez aditiva i lucerne silirane s dodatkom aditiva u udjelu suhe tvari (ST) (632 g i 631 g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 921 g organske tvari (OT) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno više (P<0,001) u odnosu na lucernu siliranu s dodatkom aditiva (902 g OT kg-1 ST). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 141 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno više (P<0,001) u odnosu na lucernu siliranu s aditivom (139 g SP kg-1 ST). Lucerna silirana s aditivom sadržavala je statistički značajno manje kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0,001) u odnosu na lucernu siliranu bez aditiva (445 g kg-1 ST i 456 g kg-1 ST, respektivno) i nižu pHvrijednost (P<0.001) (5,29 i 5,56 respektivno). Nisu utvrđene statistički značajne razlike između ispitivanih hranidbenih tretmana u ad libitum konzumaciji svježeg obroka, ST obroka, u mjerenim parametrima probavljivosti, niti u balansu N. Zaključeno je da je u ovom istraživanju dodatak aditiva sjenaži lucerne doveo do značajnih promjena kemijskog sastava, ali
promjene kemijskog sastava nisu utjecale na mjerene biološke parametre (ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika).

Keywords
sjenaža lucerne; aditiv; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost; balans N

Hrčak ID: 40520

URI
https://hrcak.srce.hr/40520

[english]

Visits: 1.420 *