hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k-karagena na surimi srdele

Krešimir Mastanjević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 18, 31 000 Osijek
Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 18, 31 000 Osijek
Kristina Suman ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 18, 31 000 Osijek
Mirjana Lenardić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 18, 31 000 Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (590 KB) str. 352-355 preuzimanja: 517* citiraj
APA 6th Edition
Mastanjević, K., Kovačević, D., Suman, K. i Lenardić, M. (2008). Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k-karagena na surimi srdele. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (5.), 352-355. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40647
MLA 8th Edition
Mastanjević, Krešimir, et al. "Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k-karagena na surimi srdele." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 5., 2008, str. 352-355. https://hrcak.srce.hr/40647. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Mastanjević, Krešimir, Dragan Kovačević, Kristina Suman i Mirjana Lenardić. "Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k-karagena na surimi srdele." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 5. (2008): 352-355. https://hrcak.srce.hr/40647
Harvard
Mastanjević, K., et al. (2008). 'Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k-karagena na surimi srdele', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(5.), str. 352-355. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40647 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Mastanjević K, Kovačević D, Suman K, Lenardić M. Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k-karagena na surimi srdele. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.07.2019.];X(5.):352-355. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40647
IEEE
K. Mastanjević, D. Kovačević, K. Suman i M. Lenardić, "Kriprotektosko djelovanje polidekstroze i k-karagena na surimi srdele", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 5., str. 352-355, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40647. [Citirano: 22.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (580 KB) str. 376-379 preuzimanja: 426* citiraj
APA 6th Edition
Mastanjević, K., Kovačević, D., Suman, K. i Lenardić, M. (2008). Cryoprotective effects of polydextrose and K-carrageenan on pilchard surimi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (5.), 376-379. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40647
MLA 8th Edition
Mastanjević, Krešimir, et al. "Cryoprotective effects of polydextrose and K-carrageenan on pilchard surimi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 5., 2008, str. 376-379. https://hrcak.srce.hr/40647. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Mastanjević, Krešimir, Dragan Kovačević, Kristina Suman i Mirjana Lenardić. "Cryoprotective effects of polydextrose and K-carrageenan on pilchard surimi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 5. (2008): 376-379. https://hrcak.srce.hr/40647
Harvard
Mastanjević, K., et al. (2008). 'Cryoprotective effects of polydextrose and K-carrageenan on pilchard surimi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(5.), str. 376-379. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40647 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Mastanjević K, Kovačević D, Suman K, Lenardić M. Cryoprotective effects of polydextrose and K-carrageenan on pilchard surimi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.07.2019.];X(5.):376-379. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40647
IEEE
K. Mastanjević, D. Kovačević, K. Suman i M. Lenardić, "Cryoprotective effects of polydextrose and K-carrageenan on pilchard surimi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 5., str. 376-379, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40647. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka surimija srdele koji su pomiješani s κ-karagenom (w = 0,5%) i u različitim masenim omjerima s polidekstrozom (w = 1 - 10%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućilo je neposredno on-line praćenje procesa odmrzavanja uzorka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3,5 kHz) i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena
(pravilo ± 3s ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija srdele prije miješanja s dodanim tvarima iznosio je 79,05%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka surimija srdele određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela dodanih tvari w i početnih temperatura zamrzavanja Ti.
Za sve uzorke određeni su koeficijenti determinacije koji za uzorke surimija srdele pomiješane s κ-karagenom i u različitim masenim omjerima s polidekstrozom iznose R2 = 0,62. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci surimija srdele s dodatkom κ-karagena (w = 0,5%) i 10 % polidekstroze te iznosi -2,75 ºC. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima.

Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; DTA; surimi srdele; polidekstroza; κ-karagen

Hrčak ID: 40647

URI
https://hrcak.srce.hr/40647

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 1.257 *