hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja

Danijel Karolyi   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0409-9071 ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Damir Kovačić ; Zavod za marketing u poljoprivredi, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (402 KB) str. 356-360 preuzimanja: 863* citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D. i Kovačić, D. (2008). Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (5.), 356-360. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40666
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel i Damir Kovačić. "Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 5., 2008, str. 356-360. https://hrcak.srce.hr/40666. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel i Damir Kovačić. "Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 5. (2008): 356-360. https://hrcak.srce.hr/40666
Harvard
Karolyi, D., i Kovačić, D. (2008). 'Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(5.), str. 356-360. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40666 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Karolyi D, Kovačić D. Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 24.07.2019.];X(5.):356-360. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40666
IEEE
D. Karolyi i D. Kovačić, "Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 5., str. 356-360, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40666. [Citirano: 24.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (452 KB) str. 380-384 preuzimanja: 370* citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D. i Kovačić, D. (2008). Organoleptic evaluation of slavonian home - made kulen from black slavonian or white pigs. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (5.), 380-384. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/40666
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel i Damir Kovačić. "Organoleptic evaluation of slavonian home - made kulen from black slavonian or white pigs." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 5., 2008, str. 380-384. https://hrcak.srce.hr/40666. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel i Damir Kovačić. "Organoleptic evaluation of slavonian home - made kulen from black slavonian or white pigs." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 5. (2008): 380-384. https://hrcak.srce.hr/40666
Harvard
Karolyi, D., i Kovačić, D. (2008). 'Organoleptic evaluation of slavonian home - made kulen from black slavonian or white pigs', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(5.), str. 380-384. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/40666 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Karolyi D, Kovačić D. Organoleptic evaluation of slavonian home - made kulen from black slavonian or white pigs. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 24.07.2019.];X(5.):380-384. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40666
IEEE
D. Karolyi i D. Kovačić, "Organoleptic evaluation of slavonian home - made kulen from black slavonian or white pigs", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 5., str. 380-384, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/40666. [Citirano: 24.07.2019.]

Sažetak
Crna slavonska svinja bila je nekada najbrojnija pasmina na području Slavonije te se uvelike koristila za proizvodnju masti i izvornih mesnih proizvoda, kao što je kulen. Danas je ova pasmina rijetka a kulen i drugi proizvodi rade se uglavnom iz mesa produktivnijih bijelih pasmina svinja. Međutim, proizvodi lokalnih pasmina i održivih sustava uzgoja posljednjih godina ponovno pobuđuju sve veći interes europske javnosti i potrošača te i kod nas iznova oživljava uzgoj crne slavonske svinje za proizvodnju izvornih mesnih proizvoda. U ovom radu ocjenjivana su organoleptička svojstva slavonskog domaćeg kulena proizvedenog od mesa crne slavonske pasmine i njezinih križanaca te bijelih modernih pasmina i križanaca svinja. Ocjenjivanje su proveli ocjenjivači s prethodnim iskustvom u ocjenjivanju kulena. Na skali od 1 do 5 ocjenjivani su vanjski izgled, vanjski miris, struktura pod opipom, unutrašnji miris, izgled presjeka, struktura u ustima, okus i aroma te zaostali okus u ustima. Temeljem prosječne ocjene pojedinog svojstva te koeficijenta važnosti svojstva izračunata je ukupna ocjena kvalitete kulena. Usporedba rezultata ocjene organoleptičkih svojstava testirana je neparametrijski a ukupne ocjene Studentovim t – testom. Kulen od crne slavonske i modernih bijelih pasmina i križanaca svinja slično je ocijenjen za većinu organoleptičkih svojstava kao i za ukupnu kakvoću te u uvjetima provedenog testiranja nije utvrđen utjecaj genotipa svinja na organoleptička svojstva kulena. Za dobivanje daljnjih spoznaja o organoleptičkoj kakvoći i drugim svojstvima mesa i proizvoda od crnih slavonskih svinja istraživanja treba nastaviti a samu pasminu i proizvode marketinški razvijati, promovirati i zaštititi. To bi, samo po sebi moglo predstavljati najbolji put za dugoročnu zaštitu i opstanak crne slavonske pasmine svinja.

Ključne riječi
crna slavonska svinja; slavonski kulen; organoleptička svojstva

Hrčak ID: 40666

URI
https://hrcak.srce.hr/40666

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 2.056 *