Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RAZLIKE U HRANIDBENOM SASTAVU MESA ŠEST VRSTA PERNATE DIVLJAČI

Pavel Suchý ; Fakultet za veterinarsku higijenu i ekolgoju, Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas ; Veterinaski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
F. Vitula ; Fakultet za veterinarsku higijenu i ekolgoju, Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Eva Strakova ; Fakultet za veterinarsku higijenu i ekolgoju, Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman ; Veterinaski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
L. Steinhauser
V. Večerek ; Fakultet za veterinarsku higijenu i ekolgoju, Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika


Puni tekst: hrvatski pdf 610 Kb

str. 63-73

preuzimanja: 580

citiraj


Sažetak

Na temelju analize mišićne mase prsa i bataka šest vrsta pernate divljači (divlji puran / Meleagris gallopavo, biserke / Numida meleagris, jarebice kamenjarke-čukare / Alectoris chucar, japanske prepelice / Coturnix japonica, običnog fazana / Phasianus colchicus i trčke skvržulje / Perdix perdix) može se zaključiti da je njihovo meso vrlo kvalitetno za prehranu ljudi. Zbog visokog sadržaja bjelančevina i niskog sadržaja masti posebno je kvalitetno meso čukare, biserke i običnog fazana. Mišićna masa, kao što proizlazi iz rezultata analiza, predstavlja i značajan izvor mineralnih tvari, posebice kalcija (Ca), fosfora (P) i magnezija (Mg). Rezultati analiza ukazali su na značajnu razliku u nutritivnoj vrijednosti mišićne mase prsa i bataka. Razlika je uzrokovana znatno višim sadržajem bjelančevina, nižim sadržajem masti i većom količinom ukupnih minerala (pepela) u prsnom mišićju u odnosu na mišiće bataka. Kod mišićne mase prsa utvrđen je veći sadržaj Mg, pa i P (osim čukare). Sadržaj Ca međutim, bio je ovisan više o vrsti pernate divljači nego o anatomskom porijeklu mišićne mase.

Ključne riječi

kemizam mesa; divlji puran; biserka; čukara; japanska prepelica; obični fazan; trčka skvržulja

Hrčak ID:

43086

URI

https://hrcak.srce.hr/43086

Datum izdavanja:

10.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.519 *