Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA

Ana Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Brlek Savić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 73 Kb

str. 83-90

preuzimanja: 788

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa uparavanja kao hidrotermičke dorade i sušenja na dimenzije zrna kukuruza (dužina, širina i debljina). Istraživanja su provedena tijekom tri vegetacijske sezone (2002., 2003. i 2004. godina) na hibridima Bc 4982, Bc 462, Bc Jumbo, Florencia i Stefania uzgojenih na niskoj i visokoj razini agrotehnike. Navedeni hibridi su nakon berbe podvrgnuti procesu uparivanja (0,5 bara u vremenu od 10 minuta) nakon čega su sušeni i to na četiri temperature (70 °C, 90 °C, 110 °C, 130 °C). Uz dimenzije utvrđena su i fizikalna svojstva gustoća, volumen i sferičnost zrna kukuruza. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje značajne razlike u dimenzijama zrna kukuruza prije i nakon procesa uparavanja kao i između uzoraka tretiranih različitim temperaturama sušenja.

Ključne riječi

uparavanje; zrno kukuruza; agrotehnika; dimenzije; gustoća; volumen; sferičnost

Hrčak ID:

43090

URI

https://hrcak.srce.hr/43090

Datum izdavanja:

10.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.609 *