hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji

Anet Režek Jambrak   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7676-6465 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Lelas
Zoran Herceg
Marija Badanjak
Verica Batur
Mislav Muža

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 267-281 preuzimanja: 2.022* citiraj
APA 6th Edition
Režek Jambrak, A., Lelas, V., Herceg, Z., Badanjak, M., Batur, V. i Muža, M. (2009). Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji. Mljekarstvo, 59 (4), 267-281. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/44918
MLA 8th Edition
Režek Jambrak, Anet, et al. "Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji." Mljekarstvo, vol. 59, br. 4, 2009, str. 267-281. https://hrcak.srce.hr/44918. Citirano 18.10.2019.
Chicago 17th Edition
Režek Jambrak, Anet, Vesna Lelas, Zoran Herceg, Marija Badanjak, Verica Batur i Mislav Muža. "Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji." Mljekarstvo 59, br. 4 (2009): 267-281. https://hrcak.srce.hr/44918
Harvard
Režek Jambrak, A., et al. (2009). 'Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji', Mljekarstvo, 59(4), str. 267-281. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/44918 (Datum pristupa: 18.10.2019.)
Vancouver
Režek Jambrak A, Lelas V, Herceg Z, Badanjak M, Batur V, Muža M. Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 18.10.2019.];59(4):267-281. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/44918
IEEE
A. Režek Jambrak, V. Lelas, Z. Herceg, M. Badanjak, V. Batur i M. Muža, "Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji", Mljekarstvo, vol.59, br. 4, str. 267-281, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/44918. [Citirano: 18.10.2019.]

Sažetak
Konzerviranje hrane termičkom sterilizacijom još uvijek je najčešći oblik konzerviranja. Međutim, osim poželjnog učinka na mikroorganizme, povišena temperatura istovremeno izaziva značajne promjene na nutritivnim i organoleptičkim značajkama hrane. Gubitak kvalitete proizvoda može biti povezan s deformacijom strukture i teksture, modifikacijom makromolekula i stvaranjem novih tvari iz reakcija kataliziranih toplinom. Ultrazvuk je pritom jedna od novih metoda koja može uvelike pomoći različitim procesima u prehrambenoj industriji. Nove primjene ultrazvuka visoke snage (HPU) uključuju uništavanje mikroorganizama, pomoć kod membranskih procesa, poboljšavanje teksture mliječnih proizvoda, poboljšavanje funkcionalnih i tehnoloških značajki proteina itd. Ultrazvuk se već uspješno primjenjuje u postupcima emulgiranja i homogenizacije mlijeka, ali je pritom nužno voditi računa o mogućim negativnim promjenama, kao što su oksidacija masti, uništavanje enzima te denaturacija proteina. Pravilna primjena ultrazvuka zahtijeva primjenu odgovarajuće snage, amplitude zvučnog vala i frekvencije ultrazvuka, ali i optimalno vrijeme tretiranja kod nižih temperatura kako bi se izbjegle nepoželjne promjene tretiranog materijala.

Ključne riječi
ultrazvuk visoke snage (HPU); mljekarska industrija; kavitacija; oksidacija; kvaliteta

Hrčak ID: 44918

URI
https://hrcak.srce.hr/44918

[engleski]

Posjeta: 4.808 *