hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Biološki aktivne tvari u kravljem mlijeku i njihov učinak na zdravlje

Terezija Silvija Marenjak ; Zavod za patološku fiziologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Nina Poljičak-Milas
Ivančica Delaš

Puni tekst: hrvatski, pdf (368 KB) str. 119-137 preuzimanja: 2.199* citiraj
APA 6th Edition
Marenjak, T.S., Poljičak-Milas, N. i Delaš, I. (2006). Biološki aktivne tvari u kravljem mlijeku i njihov učinak na zdravlje. Mljekarstvo, 56 (2), 119-137. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/4266
MLA 8th Edition
Marenjak, Terezija Silvija, et al. "Biološki aktivne tvari u kravljem mlijeku i njihov učinak na zdravlje." Mljekarstvo, vol. 56, br. 2, 2006, str. 119-137. https://hrcak.srce.hr/4266. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Marenjak, Terezija Silvija, Nina Poljičak-Milas i Ivančica Delaš. "Biološki aktivne tvari u kravljem mlijeku i njihov učinak na zdravlje." Mljekarstvo 56, br. 2 (2006): 119-137. https://hrcak.srce.hr/4266
Harvard
Marenjak, T.S., Poljičak-Milas, N., i Delaš, I. (2006). 'Biološki aktivne tvari u kravljem mlijeku i njihov učinak na zdravlje', Mljekarstvo, 56(2), str. 119-137. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/4266 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Marenjak TS, Poljičak-Milas N, Delaš I. Biološki aktivne tvari u kravljem mlijeku i njihov učinak na zdravlje. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 22.02.2020.];56(2):119-137. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4266
IEEE
T.S. Marenjak, N. Poljičak-Milas i I. Delaš, "Biološki aktivne tvari u kravljem mlijeku i njihov učinak na zdravlje", Mljekarstvo, vol.56, br. 2, str. 119-137, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4266. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Prva i osnovna hrana mladunčadi svih sisavaca je - mlijeko. Još uvijek se istražuje kolika je važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u ishrani odraslog čovjeka te kakav je njihov učinak na zdravlje. S obzirom da je mlijeko složenog sastava, godinama se proučavaju pozitivne, ali i negativne strane njegovih pojedinih sastojaka. Unutar sastojaka mlijeka nalaze se brojne tvari različitih bioloških učinaka koje mlijeku daju epitet funkcionalne hrane. Mlijeko sadržava tvari raznolikog kemijskog sastava koje vrlo djelotvorno sudjeluju u podržavanju određenih fizioloških funkcija organizma te, potkrijepljeno znanstvenim dokazima, imaju i ljekovit učinak. Radi dobrobiti ljudskog zdravlja, znanstvenici i istraživači još uvijek razmatraju moguće biološke učinke pojedinih sastojaka kravljeg mlijeka, međutim rezultati procjene su vrlo često oprečni. U ovom su radu razmotrene do danas poznate biološki aktivne tvari u kravljem mlijeku i njihovi potencijalni učinci na zdravlje te su raspravljene mogućnosti povećanja sastojaka mlijeka koji su se pokazali osobito korisnim i djelotvornim u prevenciji bolesti.

Ključne riječi
mlijeko; mliječni sastojci; biološka aktivnost; zdravlje

Hrčak ID: 4266

URI
https://hrcak.srce.hr/4266

[engleski]

Posjeta: 3.162 *