hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Membranski procesi u proizvodnji funkcionalnih sastojaka sirutke

Arzu Akpinar-Bayizit ; Uludag University, Department of Food Engineering, Gorukle, Bursa, Turkey
Tulay Ozcan
Lutfiye Yilmaz-Ersan

Puni tekst: engleski, pdf (357 KB) str. 282-288 preuzimanja: 2.433* citiraj
APA 6th Edition
Akpinar-Bayizit, A., Ozcan, T. i Yilmaz-Ersan, L. (2009). Membrane processes in production of functional whey components. Mljekarstvo, 59 (4), 282-288. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/45048
MLA 8th Edition
Akpinar-Bayizit, Arzu, et al. "Membrane processes in production of functional whey components." Mljekarstvo, vol. 59, br. 4, 2009, str. 282-288. https://hrcak.srce.hr/45048. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Akpinar-Bayizit, Arzu, Tulay Ozcan i Lutfiye Yilmaz-Ersan. "Membrane processes in production of functional whey components." Mljekarstvo 59, br. 4 (2009): 282-288. https://hrcak.srce.hr/45048
Harvard
Akpinar-Bayizit, A., Ozcan, T., i Yilmaz-Ersan, L. (2009). 'Membrane processes in production of functional whey components', Mljekarstvo, 59(4), str. 282-288. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/45048 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Akpinar-Bayizit A, Ozcan T, Yilmaz-Ersan L. Membrane processes in production of functional whey components. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 20.10.2019.];59(4):282-288. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/45048
IEEE
A. Akpinar-Bayizit, T. Ozcan i L. Yilmaz-Ersan, "Membrane processes in production of functional whey components", Mljekarstvo, vol.59, br. 4, str. 282-288, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/45048. [Citirano: 20.10.2019.]

Sažetak
Posljednjih godina sirutka je prepoznata kao značajan izvor nutritivnih i funkcionalnih sastojaka u prehrambenoj industriji. Komercijalni sirutkini proizvodi uključuju različite tipove sirutke u prahu, koncentrate proteina sirutke i izolate, te frakcionirane proteine, kao što su a-laktalbumin and b-laktoglobulin. Povećani interes u separaciji i frakcinaciji proteina sirutke dolazi iz različitosti njihovih funkcionalnih, bioloških i nutritivnih svojstava. Zbog zabrinutosti radi ekoloških aspekata, istraživači su se fokusirali na tehnologiju membranske separacije, što osigurava nove mogućnosti za široki raspon separacije proteina i laktoze. Membranska separacija je proces u kojem se čestice odvajaju prema molekularnoj veličini. Tipovi membranskih procesa su ultrafiltracija, mikrofiltracija, reverzna osmoza, elektrodijaliza i nanofiltracija. Veća pročišćenost sirutkinih proteina moguća je kombiniranjem membranske separacije s ionskom izmjenom. Ovaj rad prikazuje pregled mogućih kombinacija membranske separacije u preradi sirutke i proizvodnji funkcionalnih sastojaka koji potječu iz sirutke.

Ključne riječi
sirutka; membranski procesi; funkcionalni spojevi

Hrčak ID: 45048

URI
https://hrcak.srce.hr/45048

[engleski]

Posjeta: 3.387 *