hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Dijetetičko istraživanje prehrane dojenčadi i procjena omjera proteinske djelotvornosti nekih vrsta hrane za dojenčad s hrvatskog tržišta

Ines Panjkota Krbavčić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3201-3837 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Irena Colić Barić
Martina Sučić
Mirjana Hruškar
Ksenija Marković
Vesna Zechner Krpan
Nikolina Mrduljaš

Puni tekst: engleski, pdf (265 KB) str. 289-295 preuzimanja: 418* citiraj
APA 6th Edition
Panjkota Krbavčić, I., Colić Barić, I., Sučić, M., Hruškar, M., Marković, K., Zechner Krpan, V. i Mrduljaš, N. (2009). Dietetic research of infant nutrition and protein efficiency ratio for some infant formulas from Croatian market. Mljekarstvo, 59 (4), 289-295. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/45049
MLA 8th Edition
Panjkota Krbavčić, Ines, et al. "Dietetic research of infant nutrition and protein efficiency ratio for some infant formulas from Croatian market." Mljekarstvo, vol. 59, br. 4, 2009, str. 289-295. https://hrcak.srce.hr/45049. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
Panjkota Krbavčić, Ines, Irena Colić Barić, Martina Sučić, Mirjana Hruškar, Ksenija Marković, Vesna Zechner Krpan i Nikolina Mrduljaš. "Dietetic research of infant nutrition and protein efficiency ratio for some infant formulas from Croatian market." Mljekarstvo 59, br. 4 (2009): 289-295. https://hrcak.srce.hr/45049
Harvard
Panjkota Krbavčić, I., et al. (2009). 'Dietetic research of infant nutrition and protein efficiency ratio for some infant formulas from Croatian market', Mljekarstvo, 59(4), str. 289-295. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/45049 (Datum pristupa: 14.10.2019.)
Vancouver
Panjkota Krbavčić I, Colić Barić I, Sučić M, Hruškar M, Marković K, Zechner Krpan V i sur. Dietetic research of infant nutrition and protein efficiency ratio for some infant formulas from Croatian market. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 14.10.2019.];59(4):289-295. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/45049
IEEE
I. Panjkota Krbavčić, et al., "Dietetic research of infant nutrition and protein efficiency ratio for some infant formulas from Croatian market", Mljekarstvo, vol.59, br. 4, str. 289-295, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/45049. [Citirano: 14.10.2019.]

Sažetak
Svrha i cilj ovog rada bili su ustanovljavanje načina prehrane dojenčadi u Hrvatskoj, kao i određivanje jednog od parametara nutritivne kvalitete, omjera proteinske djelotvornosti (PER) nekih vrsta hrane za dojenčad s hrvatskog tržišta. Metode su uključivale dijetetičko istraživanje (anketu) u kojoj je sudjelovalo 255 majki dojenčadi u urbanoj sredini, te određivanje omjera proteinske djelotvornosti (PER) metodom in vivo na štakorima. Rezultati ankete pokazuju da je gotovo pola ispitanica (49,4 %) izjavilo kako su njihova dojenčad hranjena isključivo majčinim mlijekom. Znatan udio ispitanica (33,3%) koristilo je dvovrsnu prehranu dojenjem i nekim od industrijski proizvedenih adaptiranih hrana za dojenčad. Samo 17,3 % majki koristilo je isključivo umjetnu prehranu. PER vrijednosti kod dojenčadi, za uzorke od 1 do 4, pokazale su ujednačenu kvalitetu i kretale su se u rasponu od 2,01 do 2,36. Kod štakora, PER vrijednosti su varirale od 1,34 do 3,36.PER vrijednosti dobivene in vivo kod štakora i dijetetičkim istraživanjem kod dojenčadi nisu pokazale statistički značajnu razliku (p<0,05).

Ključne riječi
prehrana dojenčadi; hrana za dojenčad; PER (omjer proteinske djelotvornosti

Hrčak ID: 45049

URI
https://hrcak.srce.hr/45049

[engleski]

Posjeta: 930 *