hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Značenje novoga genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, Zagreb
Mihaela Blažinkov
Ana Pisačić
Kristina Gršić
Gordana Županac

Puni tekst: hrvatski, pdf (391 KB) str. 319-329 preuzimanja: 305* citiraj
APA 6th Edition
Uher, D., Blažinkov, M., Pisačić, A., Gršić, K. i Županac, G. (2009). Značenje novoga genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima. Mljekarstvo, 59 (4), 319-329. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/45055
MLA 8th Edition
Uher, Darko, et al. "Značenje novoga genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima." Mljekarstvo, vol. 59, br. 4, 2009, str. 319-329. https://hrcak.srce.hr/45055. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Uher, Darko, Mihaela Blažinkov, Ana Pisačić, Kristina Gršić i Gordana Županac. "Značenje novoga genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima." Mljekarstvo 59, br. 4 (2009): 319-329. https://hrcak.srce.hr/45055
Harvard
Uher, D., et al. (2009). 'Značenje novoga genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima', Mljekarstvo, 59(4), str. 319-329. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/45055 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Uher D, Blažinkov M, Pisačić A, Gršić K, Županac G. Značenje novoga genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 20.10.2019.];59(4):319-329. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/45055
IEEE
D. Uher, M. Blažinkov, A. Pisačić, K. Gršić i G. Županac, "Značenje novoga genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima", Mljekarstvo, vol.59, br. 4, str. 319-329, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/45055. [Citirano: 20.10.2019.]

Sažetak
Krmni grašak (Pisum sativum L.) postaje sve zastupljenija krmna mahunarka na oranicama Republike Hrvatske. Trogodišnjim istraživanjima (od 2003. do 2005.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimoga graška i prihrane dušikom na produktivnost novoga genotipa ozimoga graška G3 u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima. Prije sjetve izvršena je bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz rezultata istraživanja utvrđen je ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška kod bakterizirane varijante (39,7 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0,203 g/biljka). Najveći prinos suhe tvari graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti (4,33 t ha-1). Ukupni prinosi suhe tvari smjese graška i pšenice iznosili su od 8,92 t ha-1 (kontrola) do 10,64 t ha-1 (prihrana dušikom). Najveći prinos sirovih bjelančevina graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti (266 kg ha-1) u 2003., (672 kg ha-1) u 2004. i (853 kg ha-1) 2005. godini. Na temelju ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos suhe tvari (4,33 t ha-1) i sirovih bjelančevina ostvaren bakterizacijom novoga genotipa ozimoga krmnoga graška G3.

Ključne riječi
ozimi grašak; bakterizacija; prihrana dušikom; prinos; kakvoća

Hrčak ID: 45055

URI
https://hrcak.srce.hr/45055

[engleski]

Posjeta: 592 *