Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROCJENA ANALIZE PASTRVA KAO METODE ZA ODREĐIVANJE KEMIJSKOG SASTAVA TIJELA KALIFORNIJSKIH PASTRVA

B. Rønsholdt
H. Nielsen
J. Færgemand
E. McLean


Puni tekst: engleski pdf 106 Kb

str. 3-11

preuzimanja: 577

citiraj


Sažetak

Dvije grupe (1+ i 2+; n=10/grupi) kalifornijskih pastrva (Oncorhynchus mykiss) potjecale su s morskog uzgajališta u Danskoj. Riba je selektirana tako da je bila podjednake težine (1+:2643-3875 g; 2+:2651-3912 g). Za vrijeme proizvodnje (travanj do studeni) riba je hranjena jednakom komercijalnom hranom. Vizualno nakupljena mast brže ili sporije rastu}ih riba bila je ispitana s pomoću prikaza izravnih skaniranih poprečnih presjeka tijela riba. Nije ustanovljen značajan (P>0,05) odnos između postotka mesa i veličine ribe (dužine, težine, kondicijskog faktora), a t-testovi nisu pokazali razliku u odnosu mast: meso između 1+ i 2+ starih kalifornijskih pastrva. No, zapažena je značajna razlika (P<0,05) između varijanci za dvije grupe, koja je bila približno 4 puta veća za 1+ ribe u usporedbi s 2+ starim ribama.

Ključne riječi

pigmentacija; odnos mast:meso; kvaliteta proizvoda; prirast

Hrčak ID:

4289

URI

https://hrcak.srce.hr/4289

Datum izdavanja:

1.3.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.263 *