hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1975

Određivanje aflatoksina, okratoksina A, fumonizina i zearalenona u žitaricama i krmivu primjenom kompetetivnoga direktnog imunoenzimatskog testa (CD-ELISA) i tankoslojne kromatografije (TLC)

Maja Šegvić Klarić ; Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zdenka Cvetnić ; Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Stjepan Pepeljnjak ; Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivan Kosalec ; Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (163 KB) str. 427-433 preuzimanja: 932* citiraj
APA 6th Edition
Šegvić Klarić, M., Cvetnić, Z., Pepeljnjak, S. i Kosalec, I. (2009). Co-occurrence of Aflatoxins, Ochratoxin A, Fumonisins, and Zearalenone in Cereals and Feed, Determined by Competitive Direct Enzyme-Linked Immunosorbent Assay and Thin-Layer Chromatography. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 60 (4), 427-433. https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1975
MLA 8th Edition
Šegvić Klarić, Maja, et al. "Co-occurrence of Aflatoxins, Ochratoxin A, Fumonisins, and Zearalenone in Cereals and Feed, Determined by Competitive Direct Enzyme-Linked Immunosorbent Assay and Thin-Layer Chromatography." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 60, br. 4, 2009, str. 427-433. https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1975. Citirano 05.03.2021.
Chicago 17th Edition
Šegvić Klarić, Maja, Zdenka Cvetnić, Stjepan Pepeljnjak i Ivan Kosalec. "Co-occurrence of Aflatoxins, Ochratoxin A, Fumonisins, and Zearalenone in Cereals and Feed, Determined by Competitive Direct Enzyme-Linked Immunosorbent Assay and Thin-Layer Chromatography." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 60, br. 4 (2009): 427-433. https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1975
Harvard
Šegvić Klarić, M., et al. (2009). 'Co-occurrence of Aflatoxins, Ochratoxin A, Fumonisins, and Zearalenone in Cereals and Feed, Determined by Competitive Direct Enzyme-Linked Immunosorbent Assay and Thin-Layer Chromatography', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 60(4), str. 427-433. https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1975
Vancouver
Šegvić Klarić M, Cvetnić Z, Pepeljnjak S, Kosalec I. Co-occurrence of Aflatoxins, Ochratoxin A, Fumonisins, and Zearalenone in Cereals and Feed, Determined by Competitive Direct Enzyme-Linked Immunosorbent Assay and Thin-Layer Chromatography. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2009 [pristupljeno 05.03.2021.];60(4):427-433. https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1975
IEEE
M. Šegvić Klarić, Z. Cvetnić, S. Pepeljnjak i I. Kosalec, "Co-occurrence of Aflatoxins, Ochratoxin A, Fumonisins, and Zearalenone in Cereals and Feed, Determined by Competitive Direct Enzyme-Linked Immunosorbent Assay and Thin-Layer Chromatography", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.60, br. 4, str. 427-433, 2009. [Online]. https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1975

Sažetak
Vrste plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium česti su kontaminanti usjeva te na takvim supstratima tvore mikotoksine. Stoga su žitarice i krmiva često kontaminirana afl atoksinima (AFs),
okratoksinom A (OTA), fumonizinima (FBs) i zearalenonom (ZEA) u različitim koncentracijama ovisno o mikroklimatskim uvjetima na polju i u skladištu. Konzumiranje hrane kontaminirane mikotoksinima
često je povezano s akutnim ili kroničnim trovanjima, ali i s razvojem karcinoma. Cilj ovog rada bio je odrediti istodobnu pojavnost AFs (B1+B2+G1+G2), OTA, FBs (B1+B2+B3) i ZEA u uzorcima žitarica i krme (N=37) koji su nasumično skupljeni u individualnim domaćinstvima na području endemske nefropatije (EN) u Hrvatskoj (2007). Za određivanje navedenih mikotoksina korišten je kompetitivni direktni ELISA-test (CD-ELISA) u kombinaciji s tankoslojnom kromatografi jom (TLC). Najzastupljeniji mikotoksin bio
je ZEA (92 %, srednja koncentracija 318.3 μg kg-1), nakon čega slijede FBs (27 %, 3690 μg kg-1), AFs (24.3 %, 4.6 μg kg-1) te OTA (16.2 %, 9.8 μg kg-1). Koncentracije AFs, FBs i ZEA određene CD-ELISA-testom statistički značajno koreliraju s rezultatima dobivenim s TLC. OTA je potvrđen metodom TLC samo u jednom uzorku zbog visokog limita detekcije. Dokazane koncentracije su ispod razina dopuštenih za krmiva, dok je 29 % uzoraka žitarica sadržavalo FBs, OTA ili ZEA u koncentracijama iznad dopuštenih u hrani za ljude. Kokontaminacija s dvama odnosno trima toksinima varirala je između 4.2 % i 54 % odnosno između 4.2 % i 7.6 %. Dugotrajni unos AFs, OTA, FBs i ZEA putem hrane može povećati rizik od razvoja različitih kroničnih bolesti zbog njihova mogućega sinergističkog djelovanja.

Ključne riječi
kontaminacija hrane; mikotoksini; prirodni karcinogeni; sinergizam mikotoksina

Hrčak ID: 45377

URI
https://hrcak.srce.hr/45377

[engleski]

Posjeta: 1.847 *