Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1991

Prisutnost Candida sp. u svježem voćnom soku

Sunčica Uhitil ; Laboratory for Food Hygiene, Veterinary Station Zagreb, Zagreb, Croatia
Suzana Hađina ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Kornelija Granić ; Laboratory for Food Hygiene, Veterinary Station Zagreb, Zagreb, Croatia
Slavica Jakšić ; Laboratory for Food Hygiene, Veterinary Station Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 74 Kb

str. 443-446

preuzimanja: 1.090

citiraj


Sažetak

Voćni su sokovi tekući ekstrakti voća dobiveni cijeđenjem zrelog voća te su vrlo važan čimbenik u svakodnevnoj prehrani ljudi. Najčešće zastupljeni mikroorganizmi u svježem voćnom soku su kvasci koji preživljavaju niske temperature skladištenja. Svrha ovog istraživanja bila je odrediti prisutnost i brojnost kvasaca u svježim voćnim sokovima uzorkovanim u supermarketima na području Republike Hrvatske, odnosno glavnom gradu Zagrebu. Ukupno su uzorkovana i pregledana 84 uzorka svježe iscijeđenih naranči,
limuna, grejpfruta i jabuka. pH-vrijednost se kretala od 2.1 do 4.9. Uzorci su nacijepljivani direktno na Sabouraudov agar s 4 % glukoze (Merck, Njemačka) u skladu s propisanom normom HRN ISO 7954:2002. U sva 84 uzorka utvrđena je prisutnost kvasaca u broju od 0.005x103 do 23x103 CFU mL-1. Identifi kacija je provedena testom API 20 C AUX (bioMérieux, 20 210). Najčešće su izolirani sljedeći kvasci: Candida guillermondii, C. krusei, C. famata, C. spherica, C. colliculosa, C. albicans, Trichosporon mucoides,
Kloeckera spp. i kvascu slična gljivica Cryptococcus neoformans. U svim uzorcima C. guillermondii bila je najčešće izolirani kvasac (55.95 %).

Ključne riječi

bezalkoholni napitak; kvasci; zdravstveni rizik

Hrčak ID:

45386

URI

https://hrcak.srce.hr/45386

Datum izdavanja:

22.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.355 *