Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal
Darko Uher
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa Sulejman Redžepović Mihaela Blažinkov Sanja Sikora Dražen Kaučić
APA 6th Edition Uher, D., Štafa, Z., Redžepović, S., Blažinkov, M., Sikora, S. i Kaučić, D. (2006). Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal. Mljekarstvo, 56 (2), 157-174. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/4296
MLA 8th Edition Uher, Darko, et al. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal." Mljekarstvo, vol. 56, br. 2, 2006, str. 157-174. https://hrcak.srce.hr/4296. Citirano 24.01.2021.
Chicago 17th Edition Uher, Darko, Zvonimir Štafa, Sulejman Redžepović, Mihaela Blažinkov, Sanja Sikora i Dražen Kaučić. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal." Mljekarstvo 56, br. 2 (2006): 157-174. https://hrcak.srce.hr/4296
Harvard Uher, D., et al. (2006). 'Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal', Mljekarstvo, 56(2), str. 157-174. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/4296 (Datum pristupa: 24.01.2021.)
Vancouver Uher D, Štafa Z, Redžepović S, Blažinkov M, Sikora S, Kaučić D. Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 24.01.2021.];56(2):157-174. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4296
IEEE D. Uher, Z. Štafa, S. Redžepović, M. Blažinkov, S. Sikora i D. Kaučić, "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal", Mljekarstvo, vol.56, br. 2, str. 157-174, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4296. [Citirano: 24.01.2021.]
Sažetak Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001. g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, te prinos zelene mase, suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupni najveći broj kvržica na korijenu graška (134) utvrđen je na bakteriziranoj varijanti, kao i aktivni broj kvržica (120). Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 20,9 t ha-1 (kontrola) do 30,1 t ha-1 (bakterizacija + prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 3,71 t ha-1 (kontrola) do 5,36 t ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 500 kg ha-1 (prihrana dušikom) do 642 kg ha-1 (bakterizacija), a tritikale od 322 kg ha-1 (kontrola) do 498 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 845 kg ha-1 (kontrola) do 998 kg ha-1 (prihrana dušikom).