hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov
Ana Pisačić
Natalija Sadorski
Dražen Kaučić

Puni tekst: hrvatski, pdf (302 KB) str. 175-190 preuzimanja: 402* citiraj
APA 6th Edition
Uher, D., Štafa, Z., Blažinkov, M., Pisačić, A., Sadorski, N. i Kaučić, D. (2006). Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo, 56 (2), 175-190. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/4297
MLA 8th Edition
Uher, Darko, et al. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana." Mljekarstvo, vol. 56, br. 2, 2006, str. 175-190. https://hrcak.srce.hr/4297. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Uher, Darko, Zvonimir Štafa, Mihaela Blažinkov, Ana Pisačić, Natalija Sadorski i Dražen Kaučić. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana." Mljekarstvo 56, br. 2 (2006): 175-190. https://hrcak.srce.hr/4297
Harvard
Uher, D., et al. (2006). 'Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana', Mljekarstvo, 56(2), str. 175-190. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/4297 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Uher D, Štafa Z, Blažinkov M, Pisačić A, Sadorski N, Kaučić D. Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 22.02.2020.];56(2):175-190. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4297
IEEE
D. Uher, Z. Štafa, M. Blažinkov, A. Pisačić, N. Sadorski i D. Kaučić, "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana", Mljekarstvo, vol.56, br. 2, str. 175-190, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4297. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (2002. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena novog genotipa ozimog graška L4 i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose suhe tvari smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno je najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2 (39 kvržice/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica (0,194 g/biljci). Prosječni prinosi suhe tvari graška kretali su se od 2,36 t ha-1 (kontrola) do 3,50 t ha-1 (bakterizacija). Prosječni prinosi suhe tvari pšenice varirali su od 5,63 t ha-1 (kontrola) do 7,31 t ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 7,99 t ha-1 (kontrola) do 10,69 t ha-1 (prihrana dušikom).

Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; broj kvržica; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari graška i pšenice

Hrčak ID: 4297

URI
https://hrcak.srce.hr/4297

[engleski]

Posjeta: 740 *