Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana

Darko Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov
Ana Pisačić
Natalija Sadorski
Dražen Kaučić


Puni tekst: hrvatski pdf 302 Kb

str. 175-190

preuzimanja: 702

citiraj


Sažetak

Trogodišnjim istraživanjima (2002. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena novog genotipa ozimog graška L4 i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose suhe tvari smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno je najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2 (39 kvržice/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica (0,194 g/biljci). Prosječni prinosi suhe tvari graška kretali su se od 2,36 t ha-1 (kontrola) do 3,50 t ha-1 (bakterizacija). Prosječni prinosi suhe tvari pšenice varirali su od 5,63 t ha-1 (kontrola) do 7,31 t ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 7,99 t ha-1 (kontrola) do 10,69 t ha-1 (prihrana dušikom).

Ključne riječi

bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; broj kvržica; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari graška i pšenice

Hrčak ID:

4297

URI

https://hrcak.srce.hr/4297

Datum izdavanja:

5.7.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.577 *