Effect of inoculation and nitrogen top-dressing on yield of new genotype winter pea and wheat cv. Sana mixture
Darko Uher
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa Mihaela Blažinkov Ana Pisačić Natalija Sadorski Dražen Kaučić
APA 6th Edition Uher, D., Štafa, Z., Blažinkov, M., Pisačić, A., Sadorski, N. i Kaučić, D. (2006). Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo, 56 (2), 175-190. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/4297
MLA 8th Edition Uher, Darko, et al. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana." Mljekarstvo, vol. 56, br. 2, 2006, str. 175-190. https://hrcak.srce.hr/4297. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition Uher, Darko, Zvonimir Štafa, Mihaela Blažinkov, Ana Pisačić, Natalija Sadorski i Dražen Kaučić. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana." Mljekarstvo 56, br. 2 (2006): 175-190. https://hrcak.srce.hr/4297
Harvard Uher, D., et al. (2006). 'Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana', Mljekarstvo, 56(2), str. 175-190. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/4297 (Datum pristupa: 22.01.2021.)
Vancouver Uher D, Štafa Z, Blažinkov M, Pisačić A, Sadorski N, Kaučić D. Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 22.01.2021.];56(2):175-190. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4297
IEEE D. Uher, Z. Štafa, M. Blažinkov, A. Pisačić, N. Sadorski i D. Kaučić, "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana", Mljekarstvo, vol.56, br. 2, str. 175-190, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4297. [Citirano: 22.01.2021.]
Sažetak Three year field trials (2002-2005) were carried out to determine the effect of new genotype winter pea L4 seed inoculation and nitrogen top-dressing on number and nodule dry weight g/plant of pea root and also on the yield of winter pea and wheat cv. Sana mixture. Just before sowing, pea seeds were inoculated with of Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 from the collection of the Department of Microbiology at the Faculty of Agriculture University of Zagreb. The highest total nodule number on pea root (39 nodule/plant) was determined on the inoculated variant 2 as well as nodule dry weight (0.194 g/plant). Dry matter yields of pea were ranging from 2.36 t ha-1 (control) up to 3.50 t ha-1 (inoculation). Dry matter yields of wheat were ranging from 5.63 t ha-1 (control) up to 7.31 t ha-1 (nitrogen top-dressing). Total dry matter yields were ranging from 7.99 t ha-1 (control) up to 10.69 t ha-1 (nitrogen top-dressing).