hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Ostatci biološki štetnih tvari u mlijeku

Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović
Lidija Kozačinski
Željka Cvrtila
Ivana Filipović

Puni tekst: hrvatski, pdf (218 KB) str. 191-202 preuzimanja: 2.640* citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L., Cvrtila, Ž. i Filipović, I. (2006). Ostatci biološki štetnih tvari u mlijeku. Mljekarstvo, 56 (2), 191-202. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/4298
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "Ostatci biološki štetnih tvari u mlijeku." Mljekarstvo, vol. 56, br. 2, 2006, str. 191-202. https://hrcak.srce.hr/4298. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Mirza Hadžiosmanović, Lidija Kozačinski, Željka Cvrtila i Ivana Filipović. "Ostatci biološki štetnih tvari u mlijeku." Mljekarstvo 56, br. 2 (2006): 191-202. https://hrcak.srce.hr/4298
Harvard
Zdolec, N., et al. (2006). 'Ostatci biološki štetnih tvari u mlijeku', Mljekarstvo, 56(2), str. 191-202. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/4298 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Zdolec N, Hadžiosmanović M, Kozačinski L, Cvrtila Ž, Filipović I. Ostatci biološki štetnih tvari u mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 22.02.2020.];56(2):191-202. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4298
IEEE
N. Zdolec, M. Hadžiosmanović, L. Kozačinski, Ž. Cvrtila i I. Filipović, "Ostatci biološki štetnih tvari u mlijeku", Mljekarstvo, vol.56, br. 2, str. 191-202, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4298. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Različita kemijska sredstva primjenjuju se duž cijelog lanca proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Proizvodnju stočne hrane prati upotreba pesticida koji u određenim okolnostima zaostaju u okolišu, preko krmiva dospijevaju u životinje, njihove proizvode i konačno u konzumenta. Način pripreme i uskladištenja stočne hrane također utječe na zdravstvenu ispravnost mlijeka u smislu ulaska mikotoksina u prehrambeni lanac. Kemijska sredstva svakodnevno se koriste i na farmama mliječnih krava u obliku detergenata i dezinficijensa čiji su ostatci u mlijeku posljedica nepravilnosti u primjeni, doziranju ili ispiranju. Osim spomenutih tvari, za ocjenu zdravstvene ispravnosti mlijeka značajna je (ne)kontrolirana primjena veterinarskih lijekova. U tom smislu najvažniju skupinu lijekova predstavljaju antibakterijski preparati (liječenje mastitisa). Stručnom primjenom preparata i poštivanjem karencije mogu se izbjeći nepoželjne posljedice, poput alergijskih reakcija ljudi, pojave rezistentnih sojeva bakterija ili pak nepovoljnog utjecaja na fermentaciju mikrobnih kultura. Usklađivanjem hrvatske legislative s propisima Europske unije postavljeni su okviri najviših dopuštenih količina štetnih tvari te način praćenja i uzimanja uzoraka radi službene kontrole biorezidua u namirnicama životinjskog podrijetla.

Ključne riječi
rezidua; mlijeko; legislativa; sigurnost hrane

Hrčak ID: 4298

URI
https://hrcak.srce.hr/4298

[engleski]

Posjeta: 3.489 *