Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Sadržaj ulja u plodu vodećih autohtonih sorta masline u Istri

Barbara Sladonja
Karolina Brkić
Marina Radulović
I. Lukić
Elvino Šetić
Marin Krapac


Puni tekst: hrvatski pdf 177 Kb

str. 153-158

preuzimanja: 2.050

citiraj


Sažetak

Sadržaj ulja u plodu masline najvažniji je čimbenik koji određuje ekonomsku vrijednost pojedine sorte i jedan od kriterija za određivanje stupnja zrelosti ploda, odnosno karakterizaciju sorte. Određena je količina ulja u plodu vodećih autohtonih sorti maslina u Istri, tijekom 2004. i 2005. godine, pomoću Soxtec aparata. Dobiveni podaci u zasebnim godinama upućuju na povezanost sadržaja ulja sa sortom, no njihova varijabilnost između dvije godine za pojedinu sortu ukazuje na značajan utjecaj vanjskih čimbenika. Dobiveni rezultati variraju između 21 i 48% ulja u odnosu na suhu tvar ploda, što ukazuje na značajan ekonomski potencijal ovih sorti.

Ključne riječi

maslina; sadržaj ulja; Soxtec, sorta; karakterizacija

Hrčak ID:

4508

URI

https://hrcak.srce.hr/4508

Datum izdavanja:

10.7.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.119 *