hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja

Đuro Senčić
Zvonko Antunović
Matija Domačinović
Marcela Šperanda
Zvonimir Steiner

Puni tekst: hrvatski, pdf (249 KB) str. 173-179 preuzimanja: 1.444* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Antunović, Z., Domačinović, M., Šperanda, M. i Steiner, Z. (2006). Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja. Stočarstvo, 60 (3), 173-179. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/4512
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja." Stočarstvo, vol. 60, br. 3, 2006, str. 173-179. https://hrcak.srce.hr/4512. Citirano 25.01.2020.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Zvonko Antunović, Matija Domačinović, Marcela Šperanda i Zvonimir Steiner. "Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja." Stočarstvo 60, br. 3 (2006): 173-179. https://hrcak.srce.hr/4512
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2006). 'Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja', Stočarstvo, 60(3), str. 173-179. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/4512 (Datum pristupa: 25.01.2020.)
Vancouver
Senčić Đ, Antunović Z, Domačinović M, Šperanda M, Steiner Z. Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja. Stočarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 25.01.2020.];60(3):173-179. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4512
IEEE
Đ. Senčić, Z. Antunović, M. Domačinović, M. Šperanda i Z. Steiner, "Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja", Stočarstvo, vol.60, br. 3, str. 173-179, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4512. [Citirano: 25.01.2020.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno s jajima od dvije skupine kokoši hibrida Lohmann Brown. U svakoj skupini bilo je 70 kokoši iste dobi tj. u istom razdoblju nesenja. Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način tj. u kavezima. Jaja kokoši iz slobodnog (free range) sustava držanja, u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veću masu (63,50 : 60,50 g), veći indeks oblika (1,32 : 1,30), deblju ljusku (0,36 : 0,34 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12,40 : 10,80 Roche), dok s obzirom na ostale istraživane parametre kvalitete (indeks žumanjka i bjelanjka, Haugh jedinice, pH žumanjka i bjelanjka), nisu utvrđene značajne razlike (P>0.05). S obzirom na zahtjeve potrošača, ali i proizvođača jaja, u pogledu kvalitete jaja povoljniji je bio slobodni u odnosu na kavezni (konvencionalni) sustav držanja kokoši.

Ključne riječi
kvaliteta jaja; slobodni sustav; kavezni sustav

Hrčak ID: 4512

URI
https://hrcak.srce.hr/4512

[engleski]

Posjeta: 3.018 *