Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja

Đuro Senčić
Zvonko Antunović
Matija Domačinović
Marcela Šperanda
Zvonimir Steiner


Puni tekst: hrvatski pdf 249 Kb

str. 173-179

preuzimanja: 1.691

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno s jajima od dvije skupine kokoši hibrida Lohmann Brown. U svakoj skupini bilo je 70 kokoši iste dobi tj. u istom razdoblju nesenja. Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način tj. u kavezima. Jaja kokoši iz slobodnog (free range) sustava držanja, u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veću masu (63,50 : 60,50 g), veći indeks oblika (1,32 : 1,30), deblju ljusku (0,36 : 0,34 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12,40 : 10,80 Roche), dok s obzirom na ostale istraživane parametre kvalitete (indeks žumanjka i bjelanjka, Haugh jedinice, pH žumanjka i bjelanjka), nisu utvrđene značajne razlike (P>0.05). S obzirom na zahtjeve potrošača, ali i proizvođača jaja, u pogledu kvalitete jaja povoljniji je bio slobodni u odnosu na kavezni (konvencionalni) sustav držanja kokoši.

Ključne riječi

kvaliteta jaja; slobodni sustav; kavezni sustav

Hrčak ID:

4512

URI

https://hrcak.srce.hr/4512

Datum izdavanja:

10.7.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.838 *