Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SIMULACIJA PROBAVE BJELANČEVINA PASTRVA BRZA I JEFTINA METODA ZA ODREĐIVANJE KAKVOĆE RIBLJEG BRAŠNA I PRIKAZIVANJE NEISPITANIH IZVORA BJELANČEVINA U HRANI ZA VODENE ORGANIZME

M. Bassompierre
A. Kjrer
E. McLean


Puni tekst: engleski pdf 1.883 Kb

str. 137-145

preuzimanja: 1.066

citiraj


Sažetak

Ovaj rad prikazuje novi in vitro probavni sustav, koji simulira želučanu i crijevnu probavu u pastrva. Metoda je razvijena kako bi vrednovala utjecaj želučane faze probave na degradaciju triju vrsta ribljega brašna različite kakvoće. Rezultati pokazuju da dvofazna gastrointestinalna probava povećava diskriminatornu snagu sustava u usporedbi s jednofaznom crijevnom probavom. Tehnika in vitro pokazala se superiornom i u usporedbi sa sustavom pH-STAT. Prikazana metoda osigurava etički i financijski pogodno sredstvo za brzo vrednovanje ribljega brašna, a potencijalno i drugih izvora bjelančevina u hrani za vodene organizme.

Ključne riječi

Bjelančevine; pastrva; probavljivost; metodologija; riblje brašno; riblja hrana

Hrčak ID:

47924

URI

https://hrcak.srce.hr/47924

Datum izdavanja:

18.12.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.780 *