hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj proteina graha lima na funkcionalna svojstva škroba

Alejandra Huerta-Abrego ; Faculty of Chemical Engineering, Autonomous University of Yucatan, Periférico Norte Km. 33.5, Chuburná de Hidalgo Inn, Mérida, 97203 Yucatán, Mexico
Maira Segura-Campos ; Faculty of Chemical Engineering, Autonomous University of Yucatan, Periférico Norte Km. 33.5, Chuburná de Hidalgo Inn, Mérida, 97203 Yucatán, Mexico
Luis Chel-Guerrero ; Faculty of Chemical Engineering, Autonomous University of Yucatan, Periférico Norte Km. 33.5, Chuburná de Hidalgo Inn, Mérida, 97203 Yucatán, Mexico
David Betancur-Ancona ; Faculty of Chemical Engineering, Autonomous University of Yucatan, Periférico Norte Km. 33.5, Chuburná de Hidalgo Inn, Mérida, 97203 Yucatán, Mexico

Puni tekst: engleski, pdf (239 KB) str. 36-41 preuzimanja: 880* citiraj
APA 6th Edition
Huerta-Abrego, A., Segura-Campos, M., Chel-Guerrero, L. i Betancur-Ancona, D. (2010). Changes in the Functional Properties of Three Starches by Interaction with Lima Bean Proteins. Food Technology and Biotechnology, 48 (1), 36-41. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48433
MLA 8th Edition
Huerta-Abrego, Alejandra, et al. "Changes in the Functional Properties of Three Starches by Interaction with Lima Bean Proteins." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 1, 2010, str. 36-41. https://hrcak.srce.hr/48433. Citirano 28.05.2020.
Chicago 17th Edition
Huerta-Abrego, Alejandra, Maira Segura-Campos, Luis Chel-Guerrero i David Betancur-Ancona. "Changes in the Functional Properties of Three Starches by Interaction with Lima Bean Proteins." Food Technology and Biotechnology 48, br. 1 (2010): 36-41. https://hrcak.srce.hr/48433
Harvard
Huerta-Abrego, A., et al. (2010). 'Changes in the Functional Properties of Three Starches by Interaction with Lima Bean Proteins', Food Technology and Biotechnology, 48(1), str. 36-41. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48433 (Datum pristupa: 28.05.2020.)
Vancouver
Huerta-Abrego A, Segura-Campos M, Chel-Guerrero L, Betancur-Ancona D. Changes in the Functional Properties of Three Starches by Interaction with Lima Bean Proteins. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 28.05.2020.];48(1):36-41. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48433
IEEE
A. Huerta-Abrego, M. Segura-Campos, L. Chel-Guerrero i D. Betancur-Ancona, "Changes in the Functional Properties of Three Starches by Interaction with Lima Bean Proteins", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 1, str. 36-41, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48433. [Citirano: 28.05.2020.]

Sažetak
O funkcionalnim svojstvima škroba ovisi njegova primjena u proizvodnji hrane. Ta svojstva uglavnom ovise o strukturi zrna i molekula. Mogu se modificirati fizikalnim, kemijskim ili enzimskim postupcima, a jedan od njih je i interakcija s ostalim sastojcima hrane (npr. proteinima). Interakcije škroba i proteina su česte u hrani biljnog podrijetla, osobito u žitaricama i leguminozama koje se uglavnom sastoje od te dvije komponente. U radu je ispitana promjena funkcionalnih svojstava škroba izoliranog iz kukuruza (Zea mays L.), manioke (Manihot esculenta) i lima graha (Phaseolus lunatus L.), nakon miješanja s koncentratom proteina iz graha lima. Temperatura se želiranja svake mješavine škroba i proteina povećala u usporedbi s izvornim škrobom. Mješavina škroba manioke i proteina graha lima imala je najbolji kapacitet bubrenja i upijanja vode na svim temperaturama. Maksimalna je viskoznost mješavina bila veća od viskoznosti samog škroba svake vrste, pri čemu mješavine proteina graha lima sa škrobom manioke i kukuruza nisu pokazale jače zgrušavanje. Najveću je čvrstoću gela imala mješavina škroba i proteina graha lima, zatim mješavina škroba kukuruza i proteina, te naposljetku škroba manioke i proteina graha lima. Mješavine su škroba i proteina alternativni način poboljšavanja funkcionalnih svojstava škroba u proizvodnji hrane.

Ključne riječi
škrob manioke; škrob kukuruza; grah lima; mješavine škroba i proteina; funkcionalna svojstva

Hrčak ID: 48433

URI
https://hrcak.srce.hr/48433

[engleski]

Posjeta: 1.395 *