hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Potrošnja ugljika i proizvodnja metabolita tijekom rasta plijesni Geotrichum candidum i Penicillium camemberti u podlozi s glukozom i aminokiselinama

Fadila Ayati ; Kinetics and Applied Catalysis Laboratory, Mechanical and Process Engineering College, USTHB, B.P. 32, Bab Ezzouar – El Alia, 16111, Algeria
Majda Aziza ; Center for Renewable Energy Development, B.P. 62, Route de l'Observatoire, Village céleste, Bouzaréah, Algiers, Algeria
Rachida Maachi ; Kinetics and Applied Catalysis Laboratory, Mechanical and Process Engineering College, USTHB, B.P. 32, Bab Ezzouar – El Alia, 16111, Algeria
Abdeltif Amrane ; Chemistry and Process Engineering, University of Rennes 1/ENSCR UMR CNRS 6226 'Chemical Sciences of Rennes', ENSCR, avenue du Général Leclerc, FR-35708 Rennes Cedex 7, France

Puni tekst: engleski, pdf (230 KB) str. 79-85 preuzimanja: 346* citiraj
APA 6th Edition
Ayati, F., Aziza, M., Maachi, R. i Amrane, A. (2010). The Substrate Carbon Consumption and Metabolite Production to Describe the Growth of Geotrichum candidum and Penicillium camemberti on Glucose and Amino Acids. Food Technology and Biotechnology, 48 (1), 79-85. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48447
MLA 8th Edition
Ayati, Fadila, et al. "The Substrate Carbon Consumption and Metabolite Production to Describe the Growth of Geotrichum candidum and Penicillium camemberti on Glucose and Amino Acids." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 1, 2010, str. 79-85. https://hrcak.srce.hr/48447. Citirano 30.05.2020.
Chicago 17th Edition
Ayati, Fadila, Majda Aziza, Rachida Maachi i Abdeltif Amrane. "The Substrate Carbon Consumption and Metabolite Production to Describe the Growth of Geotrichum candidum and Penicillium camemberti on Glucose and Amino Acids." Food Technology and Biotechnology 48, br. 1 (2010): 79-85. https://hrcak.srce.hr/48447
Harvard
Ayati, F., et al. (2010). 'The Substrate Carbon Consumption and Metabolite Production to Describe the Growth of Geotrichum candidum and Penicillium camemberti on Glucose and Amino Acids', Food Technology and Biotechnology, 48(1), str. 79-85. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48447 (Datum pristupa: 30.05.2020.)
Vancouver
Ayati F, Aziza M, Maachi R, Amrane A. The Substrate Carbon Consumption and Metabolite Production to Describe the Growth of Geotrichum candidum and Penicillium camemberti on Glucose and Amino Acids. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 30.05.2020.];48(1):79-85. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48447
IEEE
F. Ayati, M. Aziza, R. Maachi i A. Amrane, "The Substrate Carbon Consumption and Metabolite Production to Describe the Growth of Geotrichum candidum and Penicillium camemberti on Glucose and Amino Acids", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 1, str. 79-85, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48447. [Citirano: 30.05.2020.]

Sažetak
U ispitivanju su upotrijebljene aminokiseline prethodno okarakterizirane kao izvor ugljika za rast plijesni Geotrichum candidum i Penicillium camemberti. Za svaki su mikroorganizam karakterizirane tri skupine aminokiselina, čija se asimilacija odvija kroz jedan od četiriju različitih metaboličkih puteva. Prethodno je razvijen nestrukturirani model rasta P. camemberti u podlozi s aminokiselinom i glukozom, temeljen na potrošnji ugljika iz glukoze, pa nakon iscrpljivanja glukoze iz odabrane aminokiseline. U izračunu je modela uzet samo dio aminokiseline, asimiliran kao izvor ugljika pri biosintezi stanica plijesni, dobiven oduzimanjem dijela aminokiseline asimiliranog kao izvor dušika od ukupne potrošnje aminokiselina. Kako bi se izbjegla upotreba ovakva indirektnog parametra rasta, u model je uključena količina amonijaka dobivenog deaminacijom aminokiselina, koja odgovara količini oslobođenog dušika. Tako je naposljetku model obuhvaćao potrošnju ugljika, proizvodnju amonijaka, prinos biomase YX/S izračunat prema potrošnji ugljika i prinos biomase YX/P dobiven na osnovi količine proizvedenog amonijaka. Takav model uspješno opisuje različite metaboličke puteve asimilacije aminokiselina tijekom rasta P. camemberti i G. candidum u podlozi s aminokiselinom i glukozom.

Ključne riječi
podloga za šaržni uzgoj; podloge s ugljikom; Geotrichum candidum; Penicillium camemberti; nestrukturirani model; prinos biomase

Hrčak ID: 48447

URI
https://hrcak.srce.hr/48447

[engleski]

Posjeta: 705 *