hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj zrenja i područja uzgoja na količinu antocijana u višnjama (Prunus cerasus var. marasca)

Sandra Pedisić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5491-0128 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Centar u Zadru, P. Kasandri}a 6, HR-23000 Zadar, Hrvatska
Verica Dragović-Uzelac ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Branka Levaj ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Dubravka Škevin ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (125 KB) str. 86-93 preuzimanja: 122* citiraj
APA 6th Edition
Pedisić, S., Dragović-Uzelac, V., Levaj, B. i Škevin, D. (2010). Utjecaj zrenja i područja uzgoja na količinu antocijana u višnjama (Prunus cerasus var. marasca). Food Technology and Biotechnology, 48 (1), 86-93. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48448
MLA 8th Edition
Pedisić, Sandra, et al. "Utjecaj zrenja i područja uzgoja na količinu antocijana u višnjama (Prunus cerasus var. marasca)." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 1, 2010, str. 86-93. https://hrcak.srce.hr/48448. Citirano 30.05.2020.
Chicago 17th Edition
Pedisić, Sandra, Verica Dragović-Uzelac, Branka Levaj i Dubravka Škevin. "Utjecaj zrenja i područja uzgoja na količinu antocijana u višnjama (Prunus cerasus var. marasca)." Food Technology and Biotechnology 48, br. 1 (2010): 86-93. https://hrcak.srce.hr/48448
Harvard
Pedisić, S., et al. (2010). 'Utjecaj zrenja i područja uzgoja na količinu antocijana u višnjama (Prunus cerasus var. marasca)', Food Technology and Biotechnology, 48(1), str. 86-93. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48448 (Datum pristupa: 30.05.2020.)
Vancouver
Pedisić S, Dragović-Uzelac V, Levaj B, Škevin D. Utjecaj zrenja i područja uzgoja na količinu antocijana u višnjama (Prunus cerasus var. marasca). Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 30.05.2020.];48(1):86-93. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48448
IEEE
S. Pedisić, V. Dragović-Uzelac, B. Levaj i D. Škevin, "Utjecaj zrenja i područja uzgoja na količinu antocijana u višnjama (Prunus cerasus var. marasca)", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 1, str. 86-93, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48448. [Citirano: 30.05.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (159 KB) str. 86-93 preuzimanja: 658* citiraj
APA 6th Edition
Pedisić, S., Dragović-Uzelac, V., Levaj, B. i Škevin, D. (2010). Effect of Maturity and Geographical Region on Anthocyanin Content of Sour Cherries (Prunus cerasus var. marasca). Food Technology and Biotechnology, 48 (1), 86-93. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48448
MLA 8th Edition
Pedisić, Sandra, et al. "Effect of Maturity and Geographical Region on Anthocyanin Content of Sour Cherries (Prunus cerasus var. marasca)." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 1, 2010, str. 86-93. https://hrcak.srce.hr/48448. Citirano 30.05.2020.
Chicago 17th Edition
Pedisić, Sandra, Verica Dragović-Uzelac, Branka Levaj i Dubravka Škevin. "Effect of Maturity and Geographical Region on Anthocyanin Content of Sour Cherries (Prunus cerasus var. marasca)." Food Technology and Biotechnology 48, br. 1 (2010): 86-93. https://hrcak.srce.hr/48448
Harvard
Pedisić, S., et al. (2010). 'Effect of Maturity and Geographical Region on Anthocyanin Content of Sour Cherries (Prunus cerasus var. marasca)', Food Technology and Biotechnology, 48(1), str. 86-93. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48448 (Datum pristupa: 30.05.2020.)
Vancouver
Pedisić S, Dragović-Uzelac V, Levaj B, Škevin D. Effect of Maturity and Geographical Region on Anthocyanin Content of Sour Cherries (Prunus cerasus var. marasca). Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 30.05.2020.];48(1):86-93. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48448
IEEE
S. Pedisić, V. Dragović-Uzelac, B. Levaj i D. Škevin, "Effect of Maturity and Geographical Region on Anthocyanin Content of Sour Cherries (Prunus cerasus var. marasca)", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 1, str. 86-93, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48448. [Citirano: 30.05.2020.]

Sažetak
Istraživan je utjecaj različitih stupnjeva zrelosti na količinu antocijana i pokazatelje boje u tri ekotipa višnje maraske s dva geografska područja Dalmacije. Antocijani su određivani primjenom HPLC uz UV/VIS PDA detekciju, a boja je plodova određivana tristimulusnim kolorimetrom (sustav CIELAB). Najveća količina antocijana nađena je u svim ekotipovima maraske, i to cijanidin 3-glukozilrutinozid i cijanidin 3-rutinozid, za razliku od pelargonidin glikozida koji je bio u manjim koncentracijama. Tijekom zrenja količina se antocijana nije podjednako mjenjala, ali je u većini ekotipova određena u većim koncentracijama u posljednjem stupnju zrenja (3,18-19,75 g po kg suhe tvari). Stvaranje tamnocrvene, gotovo crne boje u zrelim višnjama maraske uvjetovalo je smanjenje vrijednosti crvene komponente boje (a*), svjetloće (L*) i intenziteta obojenja (C*). Rezultati analize varijance s dva faktora pokazuju da područje uzgoja bitno utječe na povećanje količine pojedinačnih antocijana u višnjama i promjenu vrijednosti parametra boje L* tijekom zrenja. Nadalje, količina ukupnih antocijana u višnjama osobito ovisi o ekotipu i međusobnom utjecaju ekotipa i područja uzgoja.

Ključne riječi
višnja maraska; antocijani; boja; zrenje

Hrčak ID: 48448

URI
https://hrcak.srce.hr/48448

[engleski]

Posjeta: 1.696 *