hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Fitokemijski sastav genotipova crnog (Morus nigra L.) i crvenog (Morus rubra L.) duda

Sezai Ercisli ; Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ataturk University, TR-25240 Erzurum, Turkey
Murat Tosun ; Oltu Vocational School, Ataturk University, TR-25240 Erzurum, Turkey
Boris Duralija ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Memnune Sengul ; Department of Food Engineering, Faculty of Agriculture, Ataturk University, TR-25240 Erzurum, Turkey
Metin Turan ; Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Ataturk University, TR 25240 Erzurum

Puni tekst: engleski, pdf (110 KB) str. 102-106 preuzimanja: 1.232* citiraj
APA 6th Edition
Ercisli, S., Tosun, M., Duralija, B., Voća, S., Sengul, M. i Turan, M. (2010). Phytochemical Content of Some Black (Morus nigra L.) and Purple (Morus rubra L.) Mulberry Genotypes. Food Technology and Biotechnology, 48 (1), 102-106. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48450
MLA 8th Edition
Ercisli, Sezai, et al. "Phytochemical Content of Some Black (Morus nigra L.) and Purple (Morus rubra L.) Mulberry Genotypes." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 1, 2010, str. 102-106. https://hrcak.srce.hr/48450. Citirano 02.06.2020.
Chicago 17th Edition
Ercisli, Sezai, Murat Tosun, Boris Duralija, Sandra Voća, Memnune Sengul i Metin Turan. "Phytochemical Content of Some Black (Morus nigra L.) and Purple (Morus rubra L.) Mulberry Genotypes." Food Technology and Biotechnology 48, br. 1 (2010): 102-106. https://hrcak.srce.hr/48450
Harvard
Ercisli, S., et al. (2010). 'Phytochemical Content of Some Black (Morus nigra L.) and Purple (Morus rubra L.) Mulberry Genotypes', Food Technology and Biotechnology, 48(1), str. 102-106. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/48450 (Datum pristupa: 02.06.2020.)
Vancouver
Ercisli S, Tosun M, Duralija B, Voća S, Sengul M, Turan M. Phytochemical Content of Some Black (Morus nigra L.) and Purple (Morus rubra L.) Mulberry Genotypes. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 02.06.2020.];48(1):102-106. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48450
IEEE
S. Ercisli, M. Tosun, B. Duralija, S. Voća, M. Sengul i M. Turan, "Phytochemical Content of Some Black (Morus nigra L.) and Purple (Morus rubra L.) Mulberry Genotypes", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 1, str. 102-106, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/48450. [Citirano: 02.06.2020.]

Sažetak
Crni (Morus nigra) i crveni dud (Morus rubra) vrlo su popularno voće u Turskoj. Zbog pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje, sve je veći interes za crnim i crvenim dudom. Istraživanje je provedeno 2008 godine, a određivala se antioksidativna aktivnost (FRAP), ukupni fenoli, ukupni antocijani, mineralni sastav, topljiva suha tvar, vitamin C i ukupna kiselost četiriju crnih i četiriju crvenih genotipova duda uzgajanih u Turskoj. Rezultati pokazuju da genotipovi crnog duda imaju veći udjel bioaktivnih tvari nego genotipovi crvenih dudova. Prosječna je količina ukupnih fenola u genotipovima crnog duda iznosila 2149 µg/g galne kiseline kao ekvivalent, a količina ukupnih antocijana 719 µg/g cijanidin 3-glukozidnog ekvivalenta. U genotipovima crvenog duda ove su vrijednosti za ukupne fenole iznosile 1690 µg/g, a za cijanidin 3-glukozidni ekvivalent 109 µg/g svježe mase plodova. Prosječna antioksidativna aktivnost genotipova crnog duda također je bila veća nego genotipova crvenog duda (Trolox ekvivalent svježe mase crnog i crvenog duda bio je 13,35 i 6,87 µmol/g).

Ključne riječi
crni i crveni dud; antioksidativna aktivnost; mineralni sastav

Hrčak ID: 48450

URI
https://hrcak.srce.hr/48450

[engleski]

Posjeta: 1.980 *