hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.10/11 No.1 Veljača 2002.

Izvorni znanstveni članak

Koza u grbu Istre: prilog poznavanju povijesne pozadine grba i istarskog kozarstva

Jagoda Vondraček-Mesar ; Muzej Prigorja, Sesvete

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 7-28 preuzimanja: 1.982* citiraj
APA
Vondraček-Mesar, J. (1999). Koza u grbu Istre: prilog poznavanju povijesne pozadine grba i istarskog kozarstva. Studia ethnologica Croatica, 10/11(1), 7-28. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/48535

Sažetak
U članku se analiziraju podaci o istarskom grbu, kako iz heraldičke literature, tako i iz ostalih raznorodnih izvora. Uglavnom se radi o oskudnim i današnjem čitatelju teško razumljivim prilozima, već i stoga što su bili namijenjeni ciljanoj, upućenoj publici. Posebnu poteškoću predstavljaju tekstovi, a takvih je većina, u kojima izneseni podaci o grbu nisu uopće ili nisu izravno dokumentirani. Stoga se, npr., pretpostavka o vremenu njegova nastanka, a podaci potvrđuju da ga je prvotno koristila Mletačka Republika, temelji na prikazu ovog grba s jedne strane na mletačkim, a s druge na zemljopisnim kartama ostalih europskih kartografa. Iznesena je i pretpostavka o tome kada ga je preuzela Austrija.
Članak također razmatra popularno tumačenje, koje su sugerirali i neki autori, a neki ga smatraju tako očitim da mu argumentacija nije ni potrebna. Naime, da je ova domaća životinja imala iznimno važnu ulogu u istarskoj povijesti (kulturi, umjetnosti, religiji i gospodarstvu), što je dovelo do toga da postane obilježjem u grbu.

Ključne riječi
koza; grb; Istra

Hrčak ID: 48535

URI
https://hrcak.srce.hr/48535

[engleski]

Posjeta: 2.931 *