hrcak mascot   Srce   HID

Review article

Teškoće s nirvânom: Kraj mišljenja i ponovno rođenje govora

Borislav Mikulić

Fulltext: croatian, pdf (133 KB) pages 151-163 downloads: 702* cite
APA 6th Edition
Mikulić, B. (2006). Teškoće s nirvânom: Kraj mišljenja i ponovno rođenje govora. Filozofska istraživanja, 26 (1), 151-163. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/4600
MLA 8th Edition
Mikulić, Borislav. "Teškoće s nirvânom: Kraj mišljenja i ponovno rođenje govora." Filozofska istraživanja, vol. 26, no. 1, 2006, pp. 151-163. https://hrcak.srce.hr/4600. Accessed 16 Jan. 2021.
Chicago 17th Edition
Mikulić, Borislav. "Teškoće s nirvânom: Kraj mišljenja i ponovno rođenje govora." Filozofska istraživanja 26, no. 1 (2006): 151-163. https://hrcak.srce.hr/4600
Harvard
Mikulić, B. (2006). 'Teškoće s nirvânom: Kraj mišljenja i ponovno rođenje govora', Filozofska istraživanja, 26(1), pp. 151-163. Available at: https://hrcak.srce.hr/4600 (Accessed 16 January 2021)
Vancouver
Mikulić B. Teškoće s nirvânom: Kraj mišljenja i ponovno rođenje govora. Filozofska istraživanja [Internet]. 2006 [cited 2021 January 16];26(1):151-163. Available from: https://hrcak.srce.hr/4600
IEEE
B. Mikulić, "Teškoće s nirvânom: Kraj mišljenja i ponovno rođenje govora", Filozofska istraživanja, vol.26, no. 1, pp. 151-163, 2006. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/4600. [Accessed: 16 January 2021]

Abstracts
Autor se osvrće na nedavni hrvatski prijevod četiri značajna djela središnje koncepcije kasnog buddhizma ruskog indologa Fjodora Ščerbatskog (Stcherbatsky). U prvome dijelu članka autor komentira značaj navedenih klasičnih modernih studija iz buddhologije u lokalnom kulturnom i akademskom kontekstu gdje je rana buddhistička filozofija bila dobro predstavljena kroz rad Čedomira Veljačića i njegovih studenata tijekom 70.-tih i 80.–tih godina.
U drugome dijelu dan je kraći pregled osnovnih historijskih, logičkih, epistemologijskih i sistematskih okosnica u djelima Ščerbatskog koji dovodi do pluralističke teorije bazirane na pojmu „dhammâ“ kao posrednika i osnove za sve druge koncepcije. Slijedeći Ščerbatskog, autor upućuje na multivalentan smisao ovog središnjeg termina, korištenog najčešće u množini, koji se odnosi na „ultimativni element“ svega postojećeg- kako materijalnog tako i duhovnog- kao i na (ukoliko se koristi u jednini) „poredak stvari“ i diskurs o poretku tih elementarnih stvari. Treći dio propituje raspravu vođenu u kasnijim buddhističkim školama o paradoksu i kontroverzijama proisteklima iz takve ekvivokalnosti riječi „dhammâ“; na dubljoj razini paradoks je povezan s činjenicom da se termin ne odnosi na substancijano zamišljenu „krajnju stvarnost“ sastavljenu od „elemenata“ nalik atomima, već predstavlja samoreferirajući termin, usmjeren na nesupstancijane, promjenjive, privremene i „prolazne“ oblike postojećih stvari uključujući i sam nauk o tim krajnjim stvarnostima (dharmânudharma). Polazeći od tih pretpostavki, završni dio teksta (dijelovi 3 i 4) fokusiraju se na koncept nirvâne, koja je sama (primjer) dhamme.
Obraćajući pozornost na strukturalne karakteristike diskursa o nirvâni, autor nastoji predstaviti nove argumente u prilog tvrdnji da nirvâna nije krajnja stvarnost izvan diskursa; bolje rečeno, ona figurira kao naziv ili signifikator koji- umnogome oviseći o sebi suprotstavljenom terminu sansâra- prvenstveno upućuje na „ispraznost“ samoga diskursa izvan kojega, kao posljedica, upravo izranja diskurs „praznog“ (i „bježećeg“) apsoluta.
Temeljeno na ovom pravcu lingvističke argumentacije, autor nastoji osvijetliti strukturalne sličnosti diskursa o nirvâni i dobro poznatog paradoksa lažljivca, usmjeravajući se na prihvatljivo objašnjenje paradoksalne rečenice, pripisane Buddhi, da je „nirvana ne-nirvanična“ („anirvânam hi nirvânam“). Kroz projiciranje kao stvarnost izvan diskursa, nirvana postaje nedohvatljiva ali „stvarna“ točka diskursa unutar diskursa samoga, njegov trancendentalni uvjet mogućnosti.

Keywords
Buddhistička filozofija; dhammâ; "krajnja stvarnost"; paradoks; nirvâna; diskurs

Hrčak ID: 4600

URI
https://hrcak.srce.hr/4600

[english]

Visits: 1.240 *