hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE

V. Čadež
E. Teskeredžić

Puni tekst: hrvatski, pdf (135 KB) str. 135-145 preuzimanja: 2.037* citiraj
APA 6th Edition
Čadež, V. i Teskeredžić, E. (2005). PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE. Croatian Journal of Fisheries, 63 (4), 135-145. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/4661
MLA 8th Edition
Čadež, V. i E. Teskeredžić. "PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE." Croatian Journal of Fisheries, vol. 63, br. 4, 2005, str. 135-145. https://hrcak.srce.hr/4661. Citirano 17.11.2019.
Chicago 17th Edition
Čadež, V. i E. Teskeredžić. "PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE." Croatian Journal of Fisheries 63, br. 4 (2005): 135-145. https://hrcak.srce.hr/4661
Harvard
Čadež, V., i Teskeredžić, E. (2005). 'PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE', Croatian Journal of Fisheries, 63(4), str. 135-145. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/4661 (Datum pristupa: 17.11.2019.)
Vancouver
Čadež V, Teskeredžić E. PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE. Croatian Journal of Fisheries [Internet]. 2005 [pristupljeno 17.11.2019.];63(4):135-145. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4661
IEEE
V. Čadež i E. Teskeredžić, "PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE", Croatian Journal of Fisheries, vol.63, br. 4, str. 135-145, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/4661. [Citirano: 17.11.2019.]

Sažetak
Školjkaši su često krivci za otrovanje ljudi hranom. U sat vremena jedan školjkaš može profiltrirati osam litara vode. U njoj se tijekom filtriranja vode zadržavaju hrana, akumuliraju se čestice fitoplanktona i razni mikroorganizmi. Neki od mikroorganizama mogu preživjeti u dagnji tako što prijeđu u vegetativni stadij. Ako takvog školjkaša pojede čovjek, u njegovu organizmu mikroorganizam prelazi iz vegetativnog u aktivni stadij i počinje se umnožavati. To u ljudi često rezultira bolestima kao što su trbušni tifus, hepatitis A, salmoneloze, šigeloze, gastroenteritisi i sl. Nadalje, konzumiranje školjkaša kontaminiranih toksičnim algama (dijatomejama, dinoflagelatima) uzrokuje različita otrovanja, a konzumiranje školjkaša iz područja onečišćenih produktima antropogenoga djelovanja može uzrokovati otrovanje teškim metalima.

Ključne riječi
školjkaši; zoonoze; virusi; bakterije; fitoplankton; toksini

Hrčak ID: 4661

URI
https://hrcak.srce.hr/4661

[engleski]

Posjeta: 3.186 *