hrcak mascot   Srce   HID

Review article

PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE

V. Čadež
E. Teskeredžić

Fulltext: croatian, pdf (135 KB) pages 135-145 downloads: 2.301* cite
APA 6th Edition
Čadež, V. & Teskeredžić, E. (2005). PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE. Croatian Journal of Fisheries, 63 (4), 135-145. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/4661
MLA 8th Edition
Čadež, V. and E. Teskeredžić. "PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE." Croatian Journal of Fisheries, vol. 63, no. 4, 2005, pp. 135-145. https://hrcak.srce.hr/4661. Accessed 3 Dec. 2021.
Chicago 17th Edition
Čadež, V. and E. Teskeredžić. "PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE." Croatian Journal of Fisheries 63, no. 4 (2005): 135-145. https://hrcak.srce.hr/4661
Harvard
Čadež, V., and Teskeredžić, E. (2005). 'PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE', Croatian Journal of Fisheries, 63(4), pp. 135-145. Available at: https://hrcak.srce.hr/4661 (Accessed 03 December 2021)
Vancouver
Čadež V, Teskeredžić E. PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE. Croatian Journal of Fisheries [Internet]. 2005 [cited 2021 December 03];63(4):135-145. Available from: https://hrcak.srce.hr/4661
IEEE
V. Čadež and E. Teskeredžić, "PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE", Croatian Journal of Fisheries, vol.63, no. 4, pp. 135-145, 2005. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/4661. [Accessed: 03 December 2021]

Abstracts
Školjkaši su često krivci za otrovanje ljudi hranom. U sat vremena jedan školjkaš može profiltrirati osam litara vode. U njoj se tijekom filtriranja vode zadržavaju hrana, akumuliraju se čestice fitoplanktona i razni mikroorganizmi. Neki od mikroorganizama mogu preživjeti u dagnji tako što prijeđu u vegetativni stadij. Ako takvog školjkaša pojede čovjek, u njegovu organizmu mikroorganizam prelazi iz vegetativnog u aktivni stadij i počinje se umnožavati. To u ljudi često rezultira bolestima kao što su trbušni tifus, hepatitis A, salmoneloze, šigeloze, gastroenteritisi i sl. Nadalje, konzumiranje školjkaša kontaminiranih toksičnim algama (dijatomejama, dinoflagelatima) uzrokuje različita otrovanja, a konzumiranje školjkaša iz područja onečišćenih produktima antropogenoga djelovanja može uzrokovati otrovanje teškim metalima.

Keywords
školjkaši; zoonoze; virusi; bakterije; fitoplankton; toksini

Hrčak ID: 4661

URI
https://hrcak.srce.hr/4661

[english]

Visits: 3.752 *