hrcak mascot   Srce   HID

Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, Vol. 4 No. 3-4, 2009.

Pregledni rad

Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka

Milna Tudor   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8162-8390 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Havranek ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (317 KB) str. 85-91 preuzimanja: 743* citiraj
APA 6th Edition
Tudor, M. i Havranek, J. (2009). Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (3-4), 85-91. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/49963
MLA 8th Edition
Tudor, Milna i Jasmina Havranek. "Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 4, br. 3-4, 2009, str. 85-91. https://hrcak.srce.hr/49963. Citirano 23.04.2019.
Chicago 17th Edition
Tudor, Milna i Jasmina Havranek. "Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 4, br. 3-4 (2009): 85-91. https://hrcak.srce.hr/49963
Harvard
Tudor, M., i Havranek, J. (2009). 'Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4(3-4), str. 85-91. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/49963 (Datum pristupa: 23.04.2019.)
Vancouver
Tudor M, Havranek J. Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2009 [pristupljeno 23.04.2019.];4(3-4):85-91. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/49963
IEEE
M. Tudor i J. Havranek, "Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.4, br. 3-4, str. 85-91, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/49963. [Citirano: 23.04.2019.]

Sažetak
Fermentirana mlijeka danas čine najpopularniju skupinu funkcionalne hrane. U radu je prikazana nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka
te njihov pozitivan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje poboljšanje metabolizma laktoze, prevenciju i terapiju dijareje i urogenitalnih infekcija, prevenciju krvožilnih bolesti, osteoporoze i tumora te održavanje optimalne tjelesne mase. Nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka prvenstveno ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primjenjenoj mikrobnoj kulturi. No njihova nutritivna vrijednost, a time i zdravstvena svojstva mogu se povećati dodatkom probiotičkih mikroorganizama, mlijeka u prahu, sirutke u prahu, voćnih dodataka, vlakana ili vitamina.

Ključne riječi
fermentirana mlijeka; nutritivna i zdravstvena vrijednost

Hrčak ID: 49963

URI
https://hrcak.srce.hr/49963

[engleski]

Posjeta: 1.565 *