hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Mikrobne zajednice i biofilmovi

Lejla Duraković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zijad Duraković ; Institut za antropologiju, Zavod za medicinsku antropologiju i epidemiologiju, Zagreb, Hrvatska
Mihaela Blažinkov ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marijan Bošnjak ; rehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Sikora ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Frane Delaš ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Markov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Andrea Skelin ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Čvek ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (838 KB) str. 92-97 preuzimanja: 615* citiraj
APA 6th Edition
Duraković, L., Duraković, Z., Blažinkov, M., Bošnjak, M., Sikora, S., Delaš, F., ... Čvek, D. (2009). Mikrobne zajednice i biofilmovi. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (3-4), 92-97. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/49972
MLA 8th Edition
Duraković, Lejla, et al. "Mikrobne zajednice i biofilmovi." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 4, br. 3-4, 2009, str. 92-97. https://hrcak.srce.hr/49972. Citirano 17.02.2020.
Chicago 17th Edition
Duraković, Lejla, Zijad Duraković, Mihaela Blažinkov, Marijan Bošnjak, Sanja Sikora, Frane Delaš, Ksenija Markov, Andrea Skelin i Domagoj Čvek. "Mikrobne zajednice i biofilmovi." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 4, br. 3-4 (2009): 92-97. https://hrcak.srce.hr/49972
Harvard
Duraković, L., et al. (2009). 'Mikrobne zajednice i biofilmovi', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4(3-4), str. 92-97. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/49972 (Datum pristupa: 17.02.2020.)
Vancouver
Duraković L, Duraković Z, Blažinkov M, Bošnjak M, Sikora S, Delaš F i sur. Mikrobne zajednice i biofilmovi. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2009 [pristupljeno 17.02.2020.];4(3-4):92-97. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/49972
IEEE
L. Duraković, et al., "Mikrobne zajednice i biofilmovi", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.4, br. 3-4, str. 92-97, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/49972. [Citirano: 17.02.2020.]

Sažetak
Sve do godine 1960. mnoga stajališta okolišne mikrobiologije bila su postupci na osnovi promatranja. U novije doba bilo je izvrsnih
prosudbi za razumijevanje ekonomski važnih neobičnih pojava, poput simbiotskih odnosa između bakterija iz roda Rhizobium i leguminoznih
biljaka, dok je osnova bila temeljno razumijevanje odnosa između mikrobnoga rasta i fizičkih parametara, poput temperature i različitih tipova međudjelovanja između različitih mikroba u danome okolišu. Sveukupno, međutim, velik broj opažanja ostao je slabo objašnjen i po mnoge mikrobiologe činilo se da su različiti primjeri upotrijebljeni radi objašnjenja i interpretacije ponašanja mikroba u prirodnome okolišu bili manjkavi.
U protekla tri desetljeća situacija se bitno promijenila i svo vrijeme, na sreću okolišnih mikrobiologa, mnogi slabo razumljivi zaostaci, sada
ponovo egzistiraju kao poredak razumljiv koji je iznimno proširio razumijevanje odnosa između mikroba i njihova okoliša. Dva primjera za to jesu razumijevanje tvorbe biofilma i njegova okolišna važnost i strategija preživljavanja mikroba koji ne tvore endospore.

Ključne riječi
mikrobne zajednice; heterogene populacije; biofilmovi; fizički stres; prehrambena industrija

Hrčak ID: 49972

URI
https://hrcak.srce.hr/49972

[engleski]

Posjeta: 1.091 *