Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

UČINCI KAVEZNIH UZGAJALIŠTA RIBA DUŽ ISTOČNE OBALE JADRANA NA MORSKI OKOLIŠ

I. Katavić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.079 Kb

str. 175-194

preuzimanja: 1.355

citiraj


Sažetak

Marikultura u Hrvatskoj mogla bi imati još veću ulogu u razvoju ruralnih priobalnih zajednica od one koju ima danas. No, povećanje proizvodnje ribe u kavezima prati zabrinutost javnosti za ekološka pitanja, što upućuje na potrebu odgovornijega pristupa razvoju i upravljanju ovim sektorom. Ujedno je to prigoda i izazov za učinkovito integriranje marikulture u gospodarenje obalnim prostorom s podjednakim pravima i obvezama. Navedeno prije svega zbog njezine socijalne i ekonomske misije koja se sastoji u prevenciji depopulacije ruralnih prostora u priobalju i na otocima, te rastućih potreba turističkog tržišta za proizvodima mora. Premda je intenzivna marikultura obilježena kao ona koja negativno utječe na okoliš, mnogi od spominjanih negativnih učinaka nisu znanstveno dokumentirani. Utjecaj emisije dušika i fosfora što ih proizvodi riblja farma u obliku fecesa ili nepojedenih ostatka hrane nema veće značenje za morski ekosustav i općenito je od male važnosti u usporedbi s unosom što ga čine drugi korisnici obalnih resursa. Utjecaj na sediment i pridnene zajednice uglavnom je lokalan i kratkotrajan, te ovisi o broju i veličini farmi, kao i o obilježjima same lokacije. Oporavak nekih pridnenih zajednica nakon prestanka uzgojnih aktivnosti može biti odgođen za nekoliko godina (npr. ležišta Posidonia) zbog akumulirane organske tvari. Što se tiče uzgoja tuna, ako nije korektno lociran i vođen, može rezultirati onečišćenjem, bilo zbog nepojedene hrane i metabolita ili tijekom izlova i pripreme za tržište. U najvećem broju slučajeva problem nastaje zbog nepoželjnih mirisa tijekom ljetne sezone i zamašćenosti morske površine ako se nekontrolirana širi izvan granica uzgajališta. Za održivi razvoj nacionalne marikulture od osobitog će značenja biti važna ponuda zdravog i kvalitetnog proizvoda marikulture u količini koja je primjerena tržišnim potrebama i s proizvodnjom koja neće degradirati morski okoliš.

Ključne riječi

marikultura; kavezni uzgoj ribe; utjecaj na okoliš; ekološke promjene; biološki odgovor

Hrčak ID:

4703

URI

https://hrcak.srce.hr/4703

Datum izdavanja:

24.12.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.141 *