hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

''SJEČENJE GOVEDINE'' (O jednom delikatnom svadbenom običaju)

Zorica Rajković ; Institut za etnologiju i folkloristiku

Puni tekst: hrvatski, pdf (5 MB) str. 251-258 preuzimanja: 349* citiraj
APA 6th Edition
Rajković, Z. (1985). ''SJEČENJE GOVEDINE'' (O jednom delikatnom svadbenom običaju). Narodna umjetnost, 22 (1), 251-258. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/50342
MLA 8th Edition
Rajković, Zorica. "''SJEČENJE GOVEDINE'' (O jednom delikatnom svadbenom običaju)." Narodna umjetnost, vol. 22, br. 1, 1985, str. 251-258. https://hrcak.srce.hr/50342. Citirano 16.09.2021.
Chicago 17th Edition
Rajković, Zorica. "''SJEČENJE GOVEDINE'' (O jednom delikatnom svadbenom običaju)." Narodna umjetnost 22, br. 1 (1985): 251-258. https://hrcak.srce.hr/50342
Harvard
Rajković, Z. (1985). '''SJEČENJE GOVEDINE'' (O jednom delikatnom svadbenom običaju)', Narodna umjetnost, 22(1), str. 251-258. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/50342 (Datum pristupa: 16.09.2021.)
Vancouver
Rajković Z. ''SJEČENJE GOVEDINE'' (O jednom delikatnom svadbenom običaju). Narodna umjetnost [Internet]. 1985 [pristupljeno 16.09.2021.];22(1):251-258. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/50342
IEEE
Z. Rajković, "''SJEČENJE GOVEDINE'' (O jednom delikatnom svadbenom običaju)", Narodna umjetnost, vol.22, br. 1, str. 251-258, 1985. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/50342. [Citirano: 16.09.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 259-259 preuzimanja: 136* citiraj
APA 6th Edition
Rajković, Z. (1985). "BUTCHERING BEEF'' (On a delicate nuptial custom). Narodna umjetnost, 22 (1), 259-259. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/50342
MLA 8th Edition
Rajković, Zorica. ""BUTCHERING BEEF'' (On a delicate nuptial custom)." Narodna umjetnost, vol. 22, br. 1, 1985, str. 259-259. https://hrcak.srce.hr/50342. Citirano 16.09.2021.
Chicago 17th Edition
Rajković, Zorica. ""BUTCHERING BEEF'' (On a delicate nuptial custom)." Narodna umjetnost 22, br. 1 (1985): 259-259. https://hrcak.srce.hr/50342
Harvard
Rajković, Z. (1985). '"BUTCHERING BEEF'' (On a delicate nuptial custom)', Narodna umjetnost, 22(1), str. 259-259. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/50342 (Datum pristupa: 16.09.2021.)
Vancouver
Rajković Z. "BUTCHERING BEEF'' (On a delicate nuptial custom). Narodna umjetnost [Internet]. 1985 [pristupljeno 16.09.2021.];22(1):259-259. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/50342
IEEE
Z. Rajković, ""BUTCHERING BEEF'' (On a delicate nuptial custom)", Narodna umjetnost, vol.22, br. 1, str. 259-259, 1985. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/50342. [Citirano: 16.09.2021.]

Sažetak
Suvremeni zapis jednog delkatnog svadbenog običaja potakao je autoricu do postavi nekoliko etnološki relevantnih pitanja koja se bave odnosom zapisivača i njegova zapisa kao i problemima interpretacije tog zapisa.
Nameću se usporedbe s drugim običajima, odnosno folklornim pojavama; zajedničko im je fiktivno ili stvarno ubijanje neke životnje (najčešće goveda, junice) i raspodjela njezina mesa uz šaljive komentare. ''Sječenje govedine'' i drugi zapisani svadbeni običaji aludiraju na defloraciju mladenke i otuda njihova delikatnost. Možda zbog toga i nema više takvih zapisa u našoj etnološkoj literaturi.

Hrčak ID: 50342

URI
https://hrcak.srce.hr/50342

[engleski]

Posjeta: 735 *