Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ DUŽINE TRANSPORTA I MIJEŠANJA GRUPA NA KAKVOĆU JUNEĆIH TRUPOVA SIMENTALSKIH BIKOVA

Dean Marenčić orcid id orcid.org/0000-0001-8352-4915 ; College of Agriculture, Križevci, Croatia
Ante A. Ivanković ; Agricultural Faculty, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vinko Pintić orcid id orcid.org/0000-0002-5233-5959 ; College of Agriculture, Križevci, Croatia
R. Horvat-Marković ; Podravka, Danica Ltd. Meat Industry, Koprivnica, Croatia
M. Horvat ; Podravka, Danica Ltd. Meat Industry, Koprivnica, Croatia
M. Konjačić ; Agricultural Faculty, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
N. Kelava ; Agricultural Faculty, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 261 Kb

str. 251-261

preuzimanja: 407

citiraj


Sažetak

Proizvođači junećega mesa proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu junetine, prvenstveno zbog učestalije pojave tamnog suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj ovog istraživanja je utvrditi značajnost utjecaja dužine transporta i miješanja grupa bikova tijekom odmora u stočnom depou na kakvoću junećih trupova. Istraživanje je uključilo 40 simentalske junadi u dobi od 18 do 20 mjeseci. Mjerenje konačne pH vrijednosti i boje mesa vršena su 24 sata post mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilis. Samo je 45% trupova imalo vrijednost kpH u poželjnom intervalu. Istraživanjem nije utvrđen značajan utjecaj dužine transporta na pokazatelje kakvoće junećih trupova. Miješanje grupa bikova tijekom odmora u stočnom depou ima značajan utjecaj na kakvoću junećih trupova (p<0.001). Utjecaj miješanja grupa bikova tijekom odmora u stočnom može se smatrati jednim od glavnih uzročnika stresa odgovornog za pojavu DFD junećega mesa.

Ključne riječi

simentalski bikovi; meso; transport; miješanje grupa; pH; boja

Hrčak ID:

50763

URI

https://hrcak.srce.hr/50763

Datum izdavanja:

25.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.169 *