hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA

Gordana Šmidt ; PIK Vrbovec, M.I. Zagrebačka 148, Vrbovec
Mirela Kovačić ; PIK Vrbovec, M.I. Zagrebačka 148, Vrbovec
Ivana Grgurić ; PIK Vrbovec, M.I. Zagrebačka 148, Vrbovec
Ines Bertinovec ; PIK Vrbovec, M.I. Zagrebačka 148, Vrbovec

Fulltext: croatian, pdf (810 KB) pages 22-31 downloads: 663* cite
APA 6th Edition
Šmidt, G., Kovačić, M., Grgurić, I. & Bertinovec, I. (2009). UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 22-31. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/51807
MLA 8th Edition
Šmidt, Gordana, et al. "UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, no. 1, 2009, pp. 22-31. https://hrcak.srce.hr/51807. Accessed 22 Jan. 2020.
Chicago 17th Edition
Šmidt, Gordana, Mirela Kovačić, Ivana Grgurić and Ines Bertinovec. "UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, no. 1 (2009): 22-31. https://hrcak.srce.hr/51807
Harvard
Šmidt, G., et al. (2009). 'UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), pp. 22-31. Available at: https://hrcak.srce.hr/51807 (Accessed 22 January 2020)
Vancouver
Šmidt G, Kovačić M, Grgurić I, Bertinovec I. UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [cited 2020 January 22];XI(1):22-31. Available from: https://hrcak.srce.hr/51807
IEEE
G. Šmidt, M. Kovačić, I. Grgurić and I. Bertinovec, "UČINAK KALIJEVOG I NATRIJEVOG LAKTATA NA ODRŽIVOST JUNEĆEG MLJEVENOG MESA PRI RAZLIČITIM UVJETIMA SKLADIŠTENJA", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, no. 1, pp. 22-31, 2009. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/51807. [Accessed: 22 January 2020]
Fulltext: english, pdf (684 KB) pages 52-61 downloads: 348* cite
APA 6th Edition
Šmidt, G., Kovačić, M., Grgurić, I. & Bertinovec, I. (2009). THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 52-61. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/51807
MLA 8th Edition
Šmidt, Gordana, et al. "THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, no. 1, 2009, pp. 52-61. https://hrcak.srce.hr/51807. Accessed 22 Jan. 2020.
Chicago 17th Edition
Šmidt, Gordana, Mirela Kovačić, Ivana Grgurić and Ines Bertinovec. "THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, no. 1 (2009): 52-61. https://hrcak.srce.hr/51807
Harvard
Šmidt, G., et al. (2009). 'THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), pp. 52-61. Available at: https://hrcak.srce.hr/51807 (Accessed 22 January 2020)
Vancouver
Šmidt G, Kovačić M, Grgurić I, Bertinovec I. THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [cited 2020 January 22];XI(1):52-61. Available from: https://hrcak.srce.hr/51807
IEEE
G. Šmidt, M. Kovačić, I. Grgurić and I. Bertinovec, "THE EFFECT OF POTASSIUM AND SODIUM LACTATE ON SUSTAINABILITY OF MINCED BEEF MEAT AT DIFFERENT STORAGE CONDITIONS", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, no. 1, pp. 52-61, 2009. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/51807. [Accessed: 22 January 2020]

Abstracts
Svježe mljeveno juneće meso tretirano kalijevim laktatom
(KL) i natrijevim laktatom (NaL) u količini od 4%
dodanima pojedinačno, odnosno svaki po 2% kada su
kombinirani, upakirano je u modificiranu atmosferu sačinjenu
od O2 i CO2 u omjeru 80%:20%, i skladišteno pri 2ºC
i 8ºC kroz 7 dana. Uzorci su analizirani prvi, četvrti, šesti
i sedmi dan. Rezultati ispitivanja pokazali su da je utjecaj
KL i NaL na broj aerobnih mezofilnih bakterija podjednak,
te su tretirani uzorci skladišteni pri 2ºC u svim kombinacijama
ostali unutar kontrolnih granica čitavo vrijeme skladištenja.
Pri skladištenju na 8ºC već četvrti dan skladištenja
netretirani (kontrolni) uzorci prelaze graničnu vrijednost za
log10 CFU od 6,00 do 6,17; čime prema pravilniku ulaze
u kategoriju neodgovarajućih za taj tip proizvoda. Organoleptičkom
analizom uzoraka u testu preferencije, uzorci
tretirani s KL ocijenjeni su bolje od uzoraka tretiranih s
NaL ili kombinacijom soli. Od pojedinačnih karakteristika
koje su ocjenjivane (boja, diskoloracija, prodajni izgled,
intenzitet stranih mirisa, prihvatljivost mirisa) uzorci tretirani
s NaL znatno su odstupali pri ocjeni mirisa; gdje su
pri obje temperature skladištenja uzorci ocijenjeni lošije
od netretiranih (kontrolnih) uzoraka.

Keywords
natrij laktat; kalij laktat; mljevena junetina; modificirana atmosfera; uvjeti skladištenja

Hrčak ID: 51807

URI
https://hrcak.srce.hr/51807

[english]

Visits: 1.359 *