hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

LAKTOBACILI U HIGIJENI HRANE

Damir Samac ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nevijo Zdolec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirza Hadžiosmanović
Ivana Filipović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Branimir Mioković ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vesna Dobranić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (73 KB) str. 37-39 preuzimanja: 1.300* citiraj
APA 6th Edition
Samac, D., Kozačinski, L., Zdolec, N., Njari, B., Hadžiosmanović, M., Filipović, I., ... Dobranić, V. (2009). LAKTOBACILI U HIGIJENI HRANE. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 37-39. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51809
MLA 8th Edition
Samac, Damir, et al. "LAKTOBACILI U HIGIJENI HRANE." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 37-39. https://hrcak.srce.hr/51809. Citirano 26.01.2020.
Chicago 17th Edition
Samac, Damir, Lidija Kozačinski, Nevijo Zdolec, Bela Njari, Mirza Hadžiosmanović, Ivana Filipović, Branimir Mioković i Vesna Dobranić. "LAKTOBACILI U HIGIJENI HRANE." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 37-39. https://hrcak.srce.hr/51809
Harvard
Samac, D., et al. (2009). 'LAKTOBACILI U HIGIJENI HRANE', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 37-39. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51809 (Datum pristupa: 26.01.2020.)
Vancouver
Samac D, Kozačinski L, Zdolec N, Njari B, Hadžiosmanović M, Filipović I i sur. LAKTOBACILI U HIGIJENI HRANE. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 26.01.2020.];XI(1):37-39. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51809
IEEE
D. Samac, et al., "LAKTOBACILI U HIGIJENI HRANE", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 37-39, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51809. [Citirano: 26.01.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (92 KB) str. 67-70 preuzimanja: 854* citiraj
APA 6th Edition
Samac, D., Kozačinski, L., Zdolec, N., Njari, B., Hadžiosmanović, M., Filipović, I., ... Dobranić, V. (2009). LACTOBACILLI IN FOOD HYGIENE. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (1), 67-70. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/51809
MLA 8th Edition
Samac, Damir, et al. "LACTOBACILLI IN FOOD HYGIENE." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 1, 2009, str. 67-70. https://hrcak.srce.hr/51809. Citirano 26.01.2020.
Chicago 17th Edition
Samac, Damir, Lidija Kozačinski, Nevijo Zdolec, Bela Njari, Mirza Hadžiosmanović, Ivana Filipović, Branimir Mioković i Vesna Dobranić. "LACTOBACILLI IN FOOD HYGIENE." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 1 (2009): 67-70. https://hrcak.srce.hr/51809
Harvard
Samac, D., et al. (2009). 'LACTOBACILLI IN FOOD HYGIENE', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(1), str. 67-70. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/51809 (Datum pristupa: 26.01.2020.)
Vancouver
Samac D, Kozačinski L, Zdolec N, Njari B, Hadžiosmanović M, Filipović I i sur. LACTOBACILLI IN FOOD HYGIENE. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 26.01.2020.];XI(1):67-70. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51809
IEEE
D. Samac, et al., "LACTOBACILLI IN FOOD HYGIENE", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 1, str. 67-70, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/51809. [Citirano: 26.01.2020.]

Sažetak
U higijeni i tehnologiji namirnica gotovo sve vrste
unutar skupine mliječnokiselinskih bakterija imaju svoje
značenje, kako u pozitivnom (fermentacija, antimikrobno
djelovanje, senzorna svojstva proizvoda, probiotski
učinak) tako i u negativnom smislu (bakterije kvarenja,
tvorci biogenih amina, antimikrobna rezistencija). Pojedine
vrste laktobacila «specijalizirane» su za primjenu u
nekim fermentiranim mliječnim ili mesnim proizvodima u
kojima ispoljavaju svoj poželjni učinak u pogledu stvaranja
ciljanih senzornih svojstava gotovih proizvoda. Osim
toga, sintetiziranjem tvari koje djeluju kompetitivno prema
drugim bakterijama, laktobacili unaprjeđuju mikrobiološku
stabilnost proizvoda. Ti se mehanizmi mikrobne inhibicije
mogu primijeniti i u konzerviranju «nefermentirane» hrane
čime joj se znatno produžuje rok trajanja.

Ključne riječi
laktobacili; hrana; higijena

Hrčak ID: 51809

URI
https://hrcak.srce.hr/51809

[engleski]

Posjeta: 2.562 *