hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

ODREĐIVANJE KRIOPROTEKTORSKE DJELOTVORNOSTI -KARAGENA NA MIOFIBRILARNE PROTEINE PILECEG MESA POMOCU DIFERENCIJALNE MOTRIDBENE KALORIMETRIJE (DSC)

Helga Medić ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sanja Vidaček ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Nives Marušić ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Viktor Šatović ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Jadranko Težak ; Mesna industrija Improm, Cubinec 28, 48260 Križevci

Puni tekst: hrvatski, pdf (618 KB) str. 175-180 preuzimanja: 365* citiraj
APA 6th Edition
Medić, H., Vidaček, S., Marušić, N., Šatović, V. i Težak, J. (2009). ODREĐIVANJE KRIOPROTEKTORSKE DJELOTVORNOSTI -KARAGENA NA MIOFIBRILARNE PROTEINE PILECEG MESA POMOCU DIFERENCIJALNE MOTRIDBENE KALORIMETRIJE (DSC). MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (3), 175-180. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/52442
MLA 8th Edition
Medić, Helga, et al. "ODREĐIVANJE KRIOPROTEKTORSKE DJELOTVORNOSTI -KARAGENA NA MIOFIBRILARNE PROTEINE PILECEG MESA POMOCU DIFERENCIJALNE MOTRIDBENE KALORIMETRIJE (DSC)." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 3, 2009, str. 175-180. https://hrcak.srce.hr/52442. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Medić, Helga, Sanja Vidaček, Nives Marušić, Viktor Šatović i Jadranko Težak. "ODREĐIVANJE KRIOPROTEKTORSKE DJELOTVORNOSTI -KARAGENA NA MIOFIBRILARNE PROTEINE PILECEG MESA POMOCU DIFERENCIJALNE MOTRIDBENE KALORIMETRIJE (DSC)." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 3 (2009): 175-180. https://hrcak.srce.hr/52442
Harvard
Medić, H., et al. (2009). 'ODREĐIVANJE KRIOPROTEKTORSKE DJELOTVORNOSTI -KARAGENA NA MIOFIBRILARNE PROTEINE PILECEG MESA POMOCU DIFERENCIJALNE MOTRIDBENE KALORIMETRIJE (DSC)', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(3), str. 175-180. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/52442 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Medić H, Vidaček S, Marušić N, Šatović V, Težak J. ODREĐIVANJE KRIOPROTEKTORSKE DJELOTVORNOSTI -KARAGENA NA MIOFIBRILARNE PROTEINE PILECEG MESA POMOCU DIFERENCIJALNE MOTRIDBENE KALORIMETRIJE (DSC). MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 18.07.2019.];XI(3):175-180. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/52442
IEEE
H. Medić, S. Vidaček, N. Marušić, V. Šatović i J. Težak, "ODREĐIVANJE KRIOPROTEKTORSKE DJELOTVORNOSTI -KARAGENA NA MIOFIBRILARNE PROTEINE PILECEG MESA POMOCU DIFERENCIJALNE MOTRIDBENE KALORIMETRIJE (DSC)", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 3, str. 175-180, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/52442. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom (DSC)
odreivana je krioprotektorska djelotvornost -karagena
na miofibrilarne proteine pileceg surimija.Uzorci pileceg
surimija pomiješani su s natrijevim-tripolifosfatom (w =
0.3%), i u razlicitim masenim omjerima s -karagenom
(w = 0.6-3%, i NaCl (w = 2-10 %). Uzorci surimija pileceg
mesa pripremljeni su u laboratorijskim uvjetima od
mesa mladih tovljenih pilica – brojlera, zamrznuti brzim
postupkom i uskladišteni 3 mjeseca na -25 °C. Temperature
pocetka denaturacije (To), temperature denaturacije
(Tp) i temperature završetka denaturacije (Te) te promjene
entalpije denaturacije !H odreene su iz DSC termograma.
Diferencijalna motridbena kalorimetrija (DSC)
je pokazala da povecanje masenog udjela -karagena
rezultira pomakom temperatura denaturacije miozina i
aktina prema višim vrijednostima. Povecanje masenog
udjela -karagena rezultiralo je povecanjem, a masenog
udjela NaCl smanjenjem, vrijednosti promjena entalpija
denaturacije !H miozina i aktina. S obzirom da su vrijednosti
promjena entalpija denaturacije !H u izravnoj vezi
s kolicinom nedenaturiranih proteina, više vrijednosti !H
upucuju na bolje krioprotektorsko djelovanje -karagena.

Ključne riječi
pileci surimi; denaturacija proteina; -karagen

Hrčak ID: 52442

URI
https://hrcak.srce.hr/52442

Posjeta: 547 *