hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA

Ines Jerković ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Ivona Đurkin ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Vladimir Marketa ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (297 KB) str. 180-188 preuzimanja: 525* citiraj
APA 6th Edition
Jerković, I., Đurkin, I., Marketa, V. i Kralik, G. (2009). MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (3), 180-188. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/52443
MLA 8th Edition
Jerković, Ines, et al. "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 3, 2009, str. 180-188. https://hrcak.srce.hr/52443. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Jerković, Ines, Ivona Đurkin, Vladimir Marketa i Gordana Kralik. "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 3 (2009): 180-188. https://hrcak.srce.hr/52443
Harvard
Jerković, I., et al. (2009). 'MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(3), str. 180-188. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/52443 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Jerković I, Đurkin I, Marketa V, Kralik G. MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 18.07.2019.];XI(3):180-188. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/52443
IEEE
I. Jerković, I. Đurkin, V. Marketa i G. Kralik, "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 3, str. 180-188, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/52443. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa kompleksan je
problem i stalna preokupacija istraživaca. Zbog svoje relativno
niske nasljednosti kao i cinjenice da su kvantitativna,
svojstva koja odreuju kvalitetu mesa izuzetno je teško
unaprijediti uobicajenim selekcijskim metodama. Upravo
molekularna genetika svojim alatima nudi mogucnosti
prevladavanja spomenutih ogranicenja. Rad daje pregled
dosadašnjih postignuca u istraživanju kvalitete svinjskog
mesa primjenom tri temeljna pristupa molekularne
genetike: utvrivanjem major gena, istraživanjem lokusa
kvantitativnih svojstava (QTL) i istraživanjem potencijalnih
kandidatnih gena. Danas postoji niz dostupnih genomskih
baza koji omogucavaju pregledavanje markera, QTL-ova
ili polimorfizama jednog nukleotida (SNP) u istraživanju
genoma nekog organizma. Kako ovo predstavlja važan
korak u istraživanju kvalitete svinjskog mesa molekularnim
pristupom, rad daje pregled svih dostupnih internetskih
baza posvecenih istraživanju svinjskog genoma.

Ključne riječi
kvaliteta svinjskog mesa; major gen; QTL; kandidatni gen; genomske baze

Hrčak ID: 52443

URI
https://hrcak.srce.hr/52443

Posjeta: 759 *