MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA
Ines Jerković
; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Ivona Đurkin
; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Vladimir Marketa
; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
APA 6th Edition Jerković, I., Đurkin, I., Marketa, V. & Kralik, G. (2009). MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (3), 180-188. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/52443
MLA 8th Edition Jerković, Ines, et al. "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, no. 3, 2009, pp. 180-188. https://hrcak.srce.hr/52443. Accessed 16 Jan. 2021.
Chicago 17th Edition Jerković, Ines, Ivona Đurkin, Vladimir Marketa and Gordana Kralik. "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, no. 3 (2009): 180-188. https://hrcak.srce.hr/52443
Harvard Jerković, I., et al. (2009). 'MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(3), pp. 180-188. Available at: https://hrcak.srce.hr/52443 (Accessed 16 January 2021)
Vancouver Jerković I, Đurkin I, Marketa V, Kralik G. MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [cited 2021 January 16];XI(3):180-188. Available from: https://hrcak.srce.hr/52443
IEEE I. Jerković, I. Đurkin, V. Marketa and G. Kralik, "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, no. 3, pp. 180-188, 2009. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/52443. [Accessed: 16 January 2021]
Abstracts Istraživanje kvalitete svinjskog mesa kompleksan je
problem i stalna preokupacija istraživaca. Zbog svoje relativno
niske nasljednosti kao i cinjenice da su kvantitativna,
svojstva koja odreuju kvalitetu mesa izuzetno je teško
unaprijediti uobicajenim selekcijskim metodama. Upravo
molekularna genetika svojim alatima nudi mogucnosti
prevladavanja spomenutih ogranicenja. Rad daje pregled
dosadašnjih postignuca u istraživanju kvalitete svinjskog
mesa primjenom tri temeljna pristupa molekularne
genetike: utvrivanjem major gena, istraživanjem lokusa
kvantitativnih svojstava (QTL) i istraživanjem potencijalnih
kandidatnih gena. Danas postoji niz dostupnih genomskih
baza koji omogucavaju pregledavanje markera, QTL-ova
ili polimorfizama jednog nukleotida (SNP) u istraživanju
genoma nekog organizma. Kako ovo predstavlja važan
korak u istraživanju kvalitete svinjskog mesa molekularnim
pristupom, rad daje pregled svih dostupnih internetskih
baza posvecenih istraživanju svinjskog genoma.