hrcak mascot   Srce   HID

Review article

MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA

Ines Jerković ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Ivona Đurkin ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Vladimir Marketa ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek

Fulltext: croatian, pdf (297 KB) pages 180-188 downloads: 525* cite
APA 6th Edition
Jerković, I., Đurkin, I., Marketa, V. & Kralik, G. (2009). MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (3), 180-188. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/52443
MLA 8th Edition
Jerković, Ines, et al. "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, no. 3, 2009, pp. 180-188. https://hrcak.srce.hr/52443. Accessed 21 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Jerković, Ines, Ivona Đurkin, Vladimir Marketa and Gordana Kralik. "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, no. 3 (2009): 180-188. https://hrcak.srce.hr/52443
Harvard
Jerković, I., et al. (2009). 'MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(3), pp. 180-188. Available at: https://hrcak.srce.hr/52443 (Accessed 21 August 2019)
Vancouver
Jerković I, Đurkin I, Marketa V, Kralik G. MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [cited 2019 August 21];XI(3):180-188. Available from: https://hrcak.srce.hr/52443
IEEE
I. Jerković, I. Đurkin, V. Marketa and G. Kralik, "MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, no. 3, pp. 180-188, 2009. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/52443. [Accessed: 21 August 2019]

Abstracts
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa kompleksan je
problem i stalna preokupacija istraživaca. Zbog svoje relativno
niske nasljednosti kao i cinjenice da su kvantitativna,
svojstva koja odreuju kvalitetu mesa izuzetno je teško
unaprijediti uobicajenim selekcijskim metodama. Upravo
molekularna genetika svojim alatima nudi mogucnosti
prevladavanja spomenutih ogranicenja. Rad daje pregled
dosadašnjih postignuca u istraživanju kvalitete svinjskog
mesa primjenom tri temeljna pristupa molekularne
genetike: utvrivanjem major gena, istraživanjem lokusa
kvantitativnih svojstava (QTL) i istraživanjem potencijalnih
kandidatnih gena. Danas postoji niz dostupnih genomskih
baza koji omogucavaju pregledavanje markera, QTL-ova
ili polimorfizama jednog nukleotida (SNP) u istraživanju
genoma nekog organizma. Kako ovo predstavlja važan
korak u istraživanju kvalitete svinjskog mesa molekularnim
pristupom, rad daje pregled svih dostupnih internetskih
baza posvecenih istraživanju svinjskog genoma.

Keywords
kvaliteta svinjskog mesa; major gen; QTL; kandidatni gen; genomske baze

Hrčak ID: 52443

URI
https://hrcak.srce.hr/52443

Visits: 759 *