Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hla"enja na kvalitetu mesa

Helga Medić ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sanja Vidaček ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Krunoslav Sedlar ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Viktor Šatović ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Tomislav Petrak ; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 372 Kb

str. 222-231

preuzimanja: 2.001

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je ispitati utjecaj vrste mesa peradi, pojedinih mišica i tehnološkog procesa proizvodnje na zikalno-kemijska svojstva
mesa peradi. U tu svrhu, odreeni su zikalno-kemijski parametri mišica M. pectoralis supercialis i M. iliotibialis lateralis. Ispitivanja
su provedena na 170 uzoraka peradskog mesa. Fizikalno-kemijskim metodama odreen je udio vode, masti, proteina i pH vrijednost.
Rezultati su pokazali da tehnološki proces hlaenja u primarnoj klaonickoj obradi bitno utjece na udio vode u mesu peradi. Usporedbom
zikalno-kemijskih parametara nije utvrena statisticki znacajna razlika M. pectoralis supercialis purana i pura, a utvrđena je
izmeu prsnog mišica brojlera i purana.

Ključne riječi

meso peradi; brojler; puran; kvaliteta mesa

Hrčak ID:

52466

URI

https://hrcak.srce.hr/52466

Datum izdavanja:

10.8.2009.

Posjeta: 2.519 *