hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI

Marko Karoglan ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marin Mihaljević ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Luna Maslov ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirela Osrečak ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Bernard Kozina ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Rikard Petrić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (84 KB) str. 8-12 preuzimanja: 396* citiraj
APA 6th Edition
Karoglan, M., Mihaljević, M., Maslov, L., Osrečak, M., Jeromel, A., Kozina, B. i Petrić, R. (2010). UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI. Poljoprivreda, 16 (1), 8-12. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/53772
MLA 8th Edition
Karoglan, Marko, et al. "UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI." Poljoprivreda, vol. 16, br. 1, 2010, str. 8-12. https://hrcak.srce.hr/53772. Citirano 21.07.2019.
Chicago 17th Edition
Karoglan, Marko, Marin Mihaljević, Luna Maslov, Mirela Osrečak, Ana Jeromel, Bernard Kozina i Rikard Petrić. "UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI." Poljoprivreda 16, br. 1 (2010): 8-12. https://hrcak.srce.hr/53772
Harvard
Karoglan, M., et al. (2010). 'UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI', Poljoprivreda, 16(1), str. 8-12. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/53772 (Datum pristupa: 21.07.2019.)
Vancouver
Karoglan M, Mihaljević M, Maslov L, Osrečak M, Jeromel A, Kozina B i sur. UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI. Poljoprivreda [Internet]. 2010 [pristupljeno 21.07.2019.];16(1):8-12. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/53772
IEEE
M. Karoglan, et al., "UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI", Poljoprivreda, vol.16, br. 1, str. 8-12, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/53772. [Citirano: 21.07.2019.]

Sažetak
Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji, čime se može utjecati na povećanje vegetativne mase vinove loze i prinosa grožđa, ali i na dinamiku dozrijevanja, vezanu, prvenstveno, uz razlike u koncentracijama
šećera, ukupne kiselosti i sadržaja organskih kiselina u grožđu. Pokus
je proveden u dvije godine (2006. – 2007.) na kultivarima Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski, uz tri različita intenziteta dušične gnojidbe 23 kg, 70 kg i 117 kg N/ha. Sadržaj šećera te jabučne i limunske kiseline nije se mijenjao s obzirom na intenzitet gnojidbe. Razlike su uočene u grožđu Rizlinga rajnskog 2006. godine pri gnojidbi s 23 kg i 70 kg N/ha te Chardonnaya pri gnojidbi s 117 kg N/ha.

Ključne riječi
dušična gnojidba; šećer; ukupna kiselost; jabučna; vinska; limunska kiselina; Chardonnay; Graševina; Rizling rajnski

Hrčak ID: 53772

URI
https://hrcak.srce.hr/53772

[engleski]

Posjeta: 792 *