hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil

Anita Jandrić Nišević ; Odsjek za kriminologiju, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (851 KB) str. 1-12 preuzimanja: 527* citiraj
APA 6th Edition
Jandrić Nišević, A. (2010). Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil. Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 46 (1), 1-12. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/56837
MLA 8th Edition
Jandrić Nišević, Anita. "Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil." Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, vol. 46, br. 1, 2010, str. 1-12. https://hrcak.srce.hr/56837. Citirano 19.09.2021.
Chicago 17th Edition
Jandrić Nišević, Anita. "Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil." Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja 46, br. 1 (2010): 1-12. https://hrcak.srce.hr/56837
Harvard
Jandrić Nišević, A. (2010). 'Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil', Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 46(1), str. 1-12. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/56837 (Datum pristupa: 19.09.2021.)
Vancouver
Jandrić Nišević A. Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil. Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja [Internet]. 2010 [pristupljeno 19.09.2021.];46(1):1-12. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/56837
IEEE
A. Jandrić Nišević, "Razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil", Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, vol.46, br. 1, str. 1-12, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/56837. [Citirano: 19.09.2021.]

Sažetak
Teorijsko polazište na kojemu se temelji istraživanje u ovome radu je teorija kriminalnog životnog stila (Walters, 1998). Spomenuta teorija, između ostaloga, naglašava kako životni stil kriminaliteta karakteriziraju četiri bihevioralna stila (neodgovornost, samo-udovoljavanje, interpersonalna nasilnost, kršenje socijalnih pravila) kroz koje je moguće procijeniti dubinu uključenosti u životni stil. Naime, što je veća uključenost u spomenute bihevioralne stilove, to je dublja i uključenost u kriminalni životni stil. Dubinu uključenosti u kriminalni životni stil mjeri Upitnik dubine uključenosti u kriminalni životni stil (LCSF).
Teorija kriminalnog životnog stila također pretpostavlja postojanje osam kriminalnih stilova razmišljanja. To su: opravdavanje, rezanje, ovlaštenje, orijentacija ka moći, sentimentalnost, superoptimizam, kognitivna indolencija i diskontinuitet. Pretpostavka je da osobe koje su dublje u kriminalnom životnom stilu imaju jače izražene kriminalne stilove razmišljanja.
Glavni cilj rada je utvrditi postoje li razlike u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil. Osim toga, cilj rada je i utvrditi prirodu povezanosti između bihevioralnih stilova koje pretpostavlja teorija kriminalnog životnog stila i kriminalnih stilova razmišljanja.
Uzorak ispitanika čini 415 muških pravomoćno osuđenih punoljetnih počinitelja kaznenih djela koji su u razdoblju od prosinca 2007. godine do veljače 2009. godine prošli kroz Odjel za dijagnostiku i programiranje tretmana u Zatvoru u Zagrebu.
U radu se polazi od hipoteze o postojanju razlika u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil te od hipoteze o postojanju povezanosti između bihevioralnih karakteristika koje definiraju kriminalni životni stil i kriminalnih stilova razmišljanja. Hipoteze su testirane metodom diskriminacijske i kanoničko-korelacijske analize. Dobiveni rezultati ukazuju na postojanje razlika u kriminalnim stilovima razmišljanja s obzirom na dubinu uključenosti u kriminalni životni stil i to na način da osuđenici koji su dublje u kriminalnom životnom stilu (umjerena i duboka uključenost) imaju i jače izraženih svih osam kriminalnih stilova razmišljanja.

Ključne riječi
kriminalni životni stil; kriminalni stilovi razmišljanja; bihevioralne karakteristike

Hrčak ID: 56837

URI
https://hrcak.srce.hr/56837

[engleski]

Posjeta: 1.365 *