hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke

Bojan Matijević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1419-5609 ; Veleučilište u Karlovcu, Trg J.J. Strossmayera 9, Karlovac
Rajka Božanić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3387-0315
Ljubica Tratnik

Puni tekst: hrvatski, pdf (549 KB) str. 175-182 preuzimanja: 719* citiraj
APA 6th Edition
Matijević, B., Božanić, R. i Tratnik, Lj. (2010). Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke. Mljekarstvo, 60 (3), 175-182. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/59007
MLA 8th Edition
Matijević, Bojan, et al. "Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke." Mljekarstvo, vol. 60, br. 3, 2010, str. 175-182. https://hrcak.srce.hr/59007. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Matijević, Bojan, Rajka Božanić i Ljubica Tratnik. "Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke." Mljekarstvo 60, br. 3 (2010): 175-182. https://hrcak.srce.hr/59007
Harvard
Matijević, B., Božanić, R., i Tratnik, Lj. (2010). 'Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke', Mljekarstvo, 60(3), str. 175-182. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/59007 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Matijević B, Božanić R, Tratnik Lj. Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 04.12.2021.];60(3):175-182. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/59007
IEEE
B. Matijević, R. Božanić i Lj. Tratnik, "Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke", Mljekarstvo, vol.60, br. 3, str. 175-182, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/59007. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je skratiti trajanje fermentacije sirutke te ispitati utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost te preživljavanje bakterija združene ABT-5 kulture (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus) tijekom 28 dana hladnog čuvanja
(5 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i s dodatkom 1,5 i 3 % KPS. Fermentacija sirutke sa združenom ABT-5 bakterijskom kulturom trajala je oko 6,5 sati, a KPS nije utjecao na dinamiku fermentacije, bez obzira na dodanu količinu. Broj živih stanica Lactobacillus acidophilus bio je veći u fermentiranoj sirutki s KPS (oko 7,13 log CFU/mL) u odnosu na fermentiranu sirutku bez KPS (oko 6,63 log CFU/mL). Dodatak KPS nije utjecao na rast bakterija Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus kao ni na preživljavanje bakterija ABT-5 kulture u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog čuvanja (5°C).

Ključne riječi
Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.; Streptococcus thermophilus; koncentrat proteina sirutke; sirutka

Hrčak ID: 59007

URI
https://hrcak.srce.hr/59007

[engleski]

Posjeta: 1.469 *