hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

In-situ inhibicija Staphylococcus aureus bakterijama mliječne kiseline iz dva tradicionalna slovenska sira proizvedena od sirovog mlijeka

Aljoša Trmčić ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, Domžale, Slovenia
Tanja Obermajer
Andreja Čanžek Majhenič
Irena Rogelj
Bojana Bogovič Matijašić

Puni tekst: engleski, pdf (465 KB) str. 183-190 preuzimanja: 757* citiraj
APA 6th Edition
Trmčić, A., Obermajer, T., Čanžek Majhenič, A., Rogelj, I. i Bogovič Matijašić, B. (2010). In-situ inhibition of Staphylococcus aureus by lactic acid bacteria consortia from two traditional Slovenian raw milk cheeses. Mljekarstvo, 60 (3), 183-190. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/59015
MLA 8th Edition
Trmčić, Aljoša, et al. "In-situ inhibition of Staphylococcus aureus by lactic acid bacteria consortia from two traditional Slovenian raw milk cheeses." Mljekarstvo, vol. 60, br. 3, 2010, str. 183-190. https://hrcak.srce.hr/59015. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Trmčić, Aljoša, Tanja Obermajer, Andreja Čanžek Majhenič, Irena Rogelj i Bojana Bogovič Matijašić. "In-situ inhibition of Staphylococcus aureus by lactic acid bacteria consortia from two traditional Slovenian raw milk cheeses." Mljekarstvo 60, br. 3 (2010): 183-190. https://hrcak.srce.hr/59015
Harvard
Trmčić, A., et al. (2010). 'In-situ inhibition of Staphylococcus aureus by lactic acid bacteria consortia from two traditional Slovenian raw milk cheeses', Mljekarstvo, 60(3), str. 183-190. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/59015 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Trmčić A, Obermajer T, Čanžek Majhenič A, Rogelj I, Bogovič Matijašić B. In-situ inhibition of Staphylococcus aureus by lactic acid bacteria consortia from two traditional Slovenian raw milk cheeses. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 04.12.2021.];60(3):183-190. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/59015
IEEE
A. Trmčić, T. Obermajer, A. Čanžek Majhenič, I. Rogelj i B. Bogovič Matijašić, "In-situ inhibition of Staphylococcus aureus by lactic acid bacteria consortia from two traditional Slovenian raw milk cheeses", Mljekarstvo, vol.60, br. 3, str. 183-190, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/59015. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline (BMK), prirodno prisutne u tradicionalnim sirevima, predstavljaju neograničen izvor mikroba sa zaštitnim svojstvima. Za neke bakteriocine, koje proizvode BMK iz sira, antistafilokokna svojstva već su poznata. Prisutnost gena za bakteriocine s antistafilokoknim svojstvima potvrđena je u dva tradicionalna slovenska sira iz sirovog mlijeka; to su sir “Tolminc” i “Kraški ovčji sir”. Prisutnost istih bakteriocina potvrđena je i kod bakterija mliječne kiseline, koji su izolirali iz tih sireva na agar podlogama Rogosa, M17 i CATC. Cilj je bio provjeriti da li izolirani sojevi bakterija mliječne kiseline, koji nose gene za bakteriocine, zaista pokazuju antistafilokokna svojstva u mlijeku i/ili siru. Na temelju prisutnih gena za bakteriocine ispitana je antimikrobna aktivnost združene kulture bakterija mliječne kiseline prema bakteriji Staphylococcus aureus u mlijeku i siru. U mlijeku kojeg smo podvrgnuli vremensko-temperaturnom režimu proizvodnje tradicionalnih sireva, združena kultura bakterija mliječne kiseline inhibirala je rast bakterije Staphylococcus aureus u rasponu od 2 do 3 logaritamske jedinice. U siru je inhibicija stafilokoka bila nešto manje izražena, ali još uvijek očita sa 1,5 logaritamskih jedinica slabijim rastom S. aureus nego u kontrolnom siru. Učinak inhibicije izazvane mliječnom kiselinom bio je isključen, ali bi bilo potrebno izvesti još dodatna ispitivanja, da se utvrdi izravno inhibicijsko djelovanje bakteriocina na stafilokoke.

Ključne riječi
tradicionalni sirevi; bakterije mliječne kiseline (BMK); antistafilokokna aktivnost

Hrčak ID: 59015

URI
https://hrcak.srce.hr/59015

[engleski]

Posjeta: 1.451 *