hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Primarna prevencija arterijske hipertenzije - važnost smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli

Željko Reiner
Antoinette Kaić-Rak
Ivan Pećin
Vedran Premužić
Bojan Jelaković

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
Velik broj istraživanja potvrđuje kako je kuhinjska sol bitan čimbenik koji određuje visinu arterijskog tlaka, a time i prevalenciju arterijske hipertenzije. Unos kuhinjske soli (NaCl) povezuje se s koronarnom bolesti, hipertrofijom lijeve klijetke, cerebrovaskularnim inzultom i mikroalbuminurijom. S kliničkog i javnozdravstvenog aspekta, bitno je smanjiti unos NaCl. Dobre strane takve promjene očituju se ne samo u snižavanju arterijskog tlaka i smanjivanju kardiovaskularnog morbiditeta i mortaliteta nego i u poboljšanju ukupnog zdravlja. Prekomjeran unos kuhinjske soli čimbenik je rizika za osteoporozu, nefrolitijazu, karcinom želuca i nazofarinksa. Smanjenje unosa kuhinjske soli treba provoditi u sklopu ostalih promjena načina života. Odgovornost je i na institucijama vlasti i proizvođačima hrane. Više od 70% NaCl unosi se u organizam tvornički pripremljenom hranom. Cilj je nacionalne kampanje CRASH (Croatian Action on Salt and Health) probuditi svijest o važnosti smanjenog unosa soli u organizam i radu na primarnoj prevenciji.

Ključne riječi
CRASH; hipertenzija; karcinomi; kuhinjska sol; osteoporoza; primarna prevencija

Hrčak ID: 59843

URI
https://hrcak.srce.hr/59843

[engleski]

Posjeta: 606 *