hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.7/8 No.1 Ožujak 1999.

Pregledni rad

Moreška u kontekstu mediteranskoga i orijentalnoga svijeta

Aleksandar Lopašić ; University of Reading, United Kingdom

Puni tekst: engleski, pdf (308 KB) str. 229-233 preuzimanja: 261* citiraj
APA
Lopašić, A. (1996). Moreška in the Context of the Mediterranean and Oriental World. Studia ethnologica Croatica, 7/8(1), 229-233. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/59867

Sažetak
Folklor brojnih mediteranskih kultura i društava pokazuje mnoge elemente dugotrajnog susreta i sukoba između kršćana i muslimana u tom dijelu svijeta. Jedan od tih elemenata poznati je ples s mačevima i igrokaz zvan moreška, koji se izvodi od srednjega vijeka do danas na otoku Korčuli kao sjećanje na sukobe s Osmanskim carstvom i muslimanskim svijetom.
Autor razmatra morešku kao dio kompleksa raširenog po cijelom Mediteranu. Moreška se prvi put spominje u Léridi u sjevernoj Španjolskoj godine 1150. prigodom proslave izgona Maura iz toga dijela Španjolske. Moreška se može pratiti u drugim dijelovima Mediterana, od zapada prema istoku, kao npr. u važnim središtima poput Genove, Napulja ili Venecije ili na otocima Korzici, Elbi, Siciliji, Malti. Moreška je također bila raširena u južnim hrvatskim krajevima, npr. u Splitu, Zadru, Trogiru, Dubrovniku, Boki kotorskoj, a najpoznatija je na Korčuli gdje se izvodi do današnjeg dana.
Autor analizira morešku kao dio dalmatinskog folklora, ali i kao dio folklora čitavoga mediteranskog područja. Na kraju razmatra morešku kao dio duge i promjenjive povijesti Dalmacije i kao sastavni dio njezina folklora i kulture.

Ključne riječi
moreška; folklor; Mediteran; Orijent

Hrčak ID: 59867

URI
https://hrcak.srce.hr/59867

[engleski]

Posjeta: 580 *