hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.7/8 No.1 Ožujak 1999.

Izvorni znanstveni članak

Žensko poduzetništvo i raspadanje zadruge u 19. stoljeću u Slavoniji

Olga Supek ; The University of Texas at Tyler, USA

Puni tekst: engleski, pdf (436 KB) str. 259-265 preuzimanja: 328* citiraj
APA
Supek, O. (1996). Women's Entrepreneurship and the Dissolution of Zadruga in the 19th Century Slavonia. Studia ethnologica Croatica, 7/8(1), 259-265. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/59870

Sažetak
Slijedeći interes profesora Milovana Gavazzija za južnoslavensku i balkansku zadružnu porodicu, autorica posvećuje svoj prilog jednoj užoj temi: ulozi ženskog individualnog vlasništva i poduzetništva u procesu razgradnje zadruge u Slavoniji. Svoje teze autorica zasniva na podacima iz etnografskih izvora 18-og, 19-og i 20-og stoljeća te iz demografskih izvora. Ženski "osebac" i načini na koje se njime upravljalo, predstavljao je proturječje i opasnost za bratski, zadružni život i gospodarstvo. Autorica interpretira uvođenje ženskog individualnog vlasništva u Slavoniji kao neizbježan proces povezan sa širim procesima kolonizacije, demografskim skokom i svjesnim ograničavanjem potomstva te razvojem tržišne poljoprivrede orijentirane na tržišta Budimpešte i Beča.
Suprotno čestim stereotipnim shvaćanjima seljačka su gospodarstva relativno brzo reagirala na te šire društvene procese. Slavonske žene su naročito brzo i vješto prilagođavale svoje tradicionalne aktivnosti (uzgoj peradi i povrća, obrada tekstila, sitna trgovina) novim, tržišnim uvjetima, neopterećene zadružnom solidarnošću koja je sputavala njihove muževe. Takvom interpretacijom uloge žena u kasnom periodu slavonskog zadružnog života, autorica ispravlja čestu sliku žene kao konzervativne čuvarice tradicija u aktivnu pripadnicu svoga društva i vremena, koja je znala iskoristiti nove uvjete i mogućnosti.

Ključne riječi
žensko poduzetništvo; raspadanje zadruga; Slavonija (Hrvatska)

Hrčak ID: 59870

URI
https://hrcak.srce.hr/59870

[engleski]

Posjeta: 742 *