Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

INDEKS DISPERZIJE BJELANČEVINA I RASTVORLJIVOST BJELANČEVINA U KALIJEVOM HIDROKSIDU KAO INDIKATORI STUPNJA TERMIČKE OBRADE PUNOMASNE SOJE

Dragan Palić ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia
Kedibone Yvonne Modika ; Institute for Animal Production, Agricultural Research, Council, Private Bag X2, Irene 0062, South Africa
Sophia Elisabeth Coetzee ; Institute for Animal Production, Agricultural Research, Council, Private Bag X2, Irene 0062, South Africa
Jovanka Lević ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia
Bojana Kokić ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia
Nedeljka Peno ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 50 Kb

str. 135-140

preuzimanja: 1.815

citiraj


Sažetak

Zrno soje prije ekstrakcije ulja naziva se punomasnom sojom. Sirova punomasna soja sadrži anti-nutritivne faktore, koji se mogu ukloniti termičkom obradom. Međutim, i nedovoljna i prekomjerna termička obrada dovodi do smanjivanja razine amino kiselina pristupačnih životinji. Postoji veći broj laboratorijskih metoda koje se koriste za utvrđivanje stupnja termičke obrade punomasne soje. Dvije od ovih metoda, indeks disperzije bjelančevina (PDI) i rastvrorljivost bjelančevina u kalijevom hidroksidu (PSKOH), temelje se na rastvorljivosti, bjelančevina za koje je utvrđeno da su jedan od najboljih indikatora razine termičke obrade punomasne soje. U ovom radu su prikazani rezultati inter-laboratorijskog ispitivanja u cilju određivanja ponovljivosti PDI i PSKOH metoda. Pet uzoraka sirove punomasne soje je termički obrađeno suhim ekstrudiranjem na temperaturama između 110 °C i 164 °C i analizirano u 8 laboratorija na PDI, a u 9 laboratorija na PSKOH. Za PDI metodu dobivena je ponovljivost od 2,31 indeks jedinica, dok je ponovljivost za PSKOH metodu bila 3,77%, te je za obje ispitivane metode dobivena prihvatljiva ponovljivost. Kako je za izvođenje PDI metode neophodan specijalni blender, koji nije uvijek dostupan laboratorijima, preporuka je da se u rutinskoj analizi kvaliteta obrađene punomasne soje koristi PSKOH metoda.

Ključne riječi

punomasna soja; termička obrada; indeks disperzije bjelančevina; rastvorljivost bjelančevina u kalijevom hidroksidu; granica ponovljivosti

Hrčak ID:

60602

URI

https://hrcak.srce.hr/60602

Datum izdavanja:

15.8.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.657 *